Avto
19 ogledov

I.D. Buzz napoveduje prvega avtonomnega enoprostorca

Volkswagen I.D. BUZZ
1/14
Volkswagen
Volkswagen I.D. Buzz koncept mešanice kombija in enoprostorca napoveduje drugi model linije znamkinih električnih vozil.

I.D. Buzz nadaljuje uverturo v električno zgodbo, ki jo je lani v Parizu napovedal BUDD-e, oba pa bosta postavljena na novo platformo koncerna VW za električna vozila MEB.

Na vsaki osi ima po en električni motor in zatorej moč speljano na vsa štiri kolesa. Elektromotorja napaja baterija s 111 kWh, ki se na hitri polnilnici do 80 odstotkov napolni že po pol ure. Skupna moč, ki se prenaša na kolesa, je kar 272 kW.  V isti sapi pri Volkswagnu napovedujejo tudi možnost nekoliko manjše 83 kilovaturne baterije, vgrajene v dno, ki bi poganjala le zadnji par koles, avto bi imel v tem primeru na razpolago 200 kW pogonske moči. 

I.D. Buzz napoveduje, da bo prvi popolnoma avtonomni enoprostorec na svetu, pri čemer se pri konceptu ob pritisku na gumb volan pospravi v intrumentno ploščo, vožnjo pa avto nadaljuje ob pomoči laserskih in ultrasoničnih senzorjev, radarjev in kamer. Prednja sedeža se lahko takrat obrneta proti zadnjim. V avtu je sicer prostora za šest ljudi, pa tudi za klubsko mizico. Duh modela T1, po katerem se oblikovno tako zelo zgleduje, pa skuša ujeti tudi z možnostjo, da se iz zadnjih sedeževe lahko sestavi postelja.

Serijski avto, ki ga napoveduje na avtosalonu v Detroitu predstavljeni I.D. Buzz, naj bi bil na cesti leta 2025.

dezurni@zurnal24.si