Avto
183 ogledov

Iphone ne bo več dovolil telefonirati med vožnjo!

Apple iOS 11
1/3
Apple
Apple se je resno lotil varne uporabe mobilnih naprav med vožnjo, saj je svežemu operacijskemu sistemu iOS 11 dodal prav posebno funkcijo.

Tradicionalno konferenco razvijalcev WWDC, kjer vsako leto predstavljajo številne svoje novosti, so pri Applu tokrat izkoristili za prikaz nove generacije iOS-a, ki ima med drugim funkcijo “Ne moti”. Iphoni bodo na podlagi podatkov številnih senzorjev, tudi tistega o povezavi z avtom prek bluettotha ali kabla, avtomatsko zaznavali, če bo lastnik v avtu. Takrat bo telefon samodejno utišal vsa obvestila, zaslon pa bo ostajal zasenčen in ne bo dopuščal dostopa do aplikacij, četudi bi voznik to želel. Omogočena bo le uporaba Apple Maps in Google Maps, pa še pri uporabi tovrstne navigacije bo treba cilj vpisati že na začetku vožnje in ne med samo vožnjo.

Uporabnik bo imel možnost, da si prednastavi obvestilo o nedosegljivosti, ki ga bo klicatelj samodejno prejel.

Kaj pa, če se bo lastnik iphona vozil kot sopotnik? Napravica bo očitno na začetku poti uporabnika obvestila, da se bo aktiviral način “Ne moti”, lastnik pa bo imel možnost pritisniti ikono “Ne vozim jaz”, ki bo omogočila, da telefon deluje normalno naprej. 

iOS 11 bo na voljo septembra kot zastonjska posodobitev za iphone od generacije 5S dalje, ter za šesto generacijo ipod touch in zadnje modele ipadov.

Raziskava British Medical Journal je pokazala, da je pri voznikih, ki med vožnjo uporabljajo telefon, v povprečju kar štirikrat večja možnost nesreče, piše Daily Mail. Če pišete med vožnjo sporočilo, je vaš reakcijski čas kar trikrat počasnejši, kot pa če bi vozili pod vplivom alkohola.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • SiByte 23:27 10.junij 2017.

    Apple je spet "izumil" nekaj novega. Microsoft ima to že v svojem mobilnem OS-u od različice 8.1 (torej leta 2014). Še enkart je Apple dokazal kako kopira od drugih. Moje Lumije 950XL ne menjam za nič drugega,

  • primoz.g 22:41 07.junij 2017.

    Jest mam ta iOS pa ne najdem funkcije nikjer ? Kak napotek morda ?

  • Snežinko 19:56 07.junij 2017.

    Zakaj že? Se še nikoli nisi vozil kot sopotnik? Ali v avtobusu/vlaku? Po tvoje torej noben od potnikov ne bi smel uporabljati telefona? Je že prav, da je tako.To funkcijo narediti tako, da bo v redu za vse je ...prikaži veče zelo težko. Je korak naprej, ampak seveda daleč od popolnosti. Čas bo prinesel tudi izboljšave...