Avto
15156 ogledov

Italija bo ostala brez Fiata, Mercedes gre k sosedom

Mercedes EQ Gregor Prebil
Narobe svet? Mercedese bodo izdelovali Francozi, Italijani pa nič več fiatov.

Mercedes je najavil, da bo svoj napovedani kompaktni električni avto, ki ga bodo verjetno imenovali EQ A, izdelovali v tovarni Hambach v Franciji. To bo tako prvi mercedes, ki ga bodo izdelovali 
"Galci," kar ima gotovo velik simbolni pomen v francosko-nemških odnosih. 

V tovarni Hambach trenutno izdelujejo model smart fortwo in tudi njegove električne različice. Mercedes namerava v digitalizacijo in drugo posodobitev tovarne vložiti okoli pol milijarde evrov denarja. Lani predstavljen koncept EQ A je imel vgrajeno 60 kWh baterijo in ocenjen doseg okoli 350 kilometrov. 

Fiat 500 L | Avtor: Anže Petkovšek Fiat 500 L Anže Petkovšek

Italija brez Fiata!

Za mali šok pa je poskrbel šef koncerna FCA Sergio Marchionne, ki je napovedal, da bodo kmalu iz Italije, tradicionalne proizvajalke cenejših družinskih avtomobilov, kmalu povsem umaknili proizvodnjo znamke Fiat. Fiate bodo odslej izdelovali le še v državah, kjer se bo zaradi nižjih stroškov proizvodnje to bolj izplačalo. Kot je znano, ima Fiat tovarne izven Italije še na Poljskem, Srbiji in Turčiji. V Italiji bodo sedanje kapacitete, tudi znamenito tovarno Mirafiori v Torinu, izkoristili za vozila z večjo maržo, v prvi vrsti za znamki Jeep in Maserati, poroča Bloomberg.

Povsem prenehali pa bodo s proizvodnjo modelov fiat punto in alfa romeo mito. S tem se bo končalo poglavje zgodovine, saj je bil Fiat več kot zadnjih sto let sinonim italijanske domače industrije s pomembno vlogo v času pred in še posebej po drugi svetovni vojni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • oldii 12:05 22.maj 2018.

    v revozu že par let izdelujejo smarte...