Avto > Iz druge roke
26881 ogledov

5 avtomobilov s porabo manjšo od petih litrov

Gorivo, bencin, bencinska črpalka, ročka Profimedia
Električni avtomobili so se sicer že precej uveljavili, vendar pa ima večina kupcev še vedno raje avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem.

Pri nemškem portalu Focus Online so pregledali ponudbo in izbrali pet ugodnih avtomobilov s hibridnimi pogonskimi sklopi.

Pred leti so poskušali avtomobilski proizvajalci načrtno zmanjšati porabo goriva. Primer takšnega avtomobila, ki je bil razvit za čim manjšo porabo goriva, je bil denimo leta 1999 predstavljeni volkswagen lupo 3L. Vendar pa ga skoraj nihče ni hotel kupiti in po petih letih se je njegova proizvodnja zaključila brez naslednika.

Pozneje se je meja ugodne porabe preselila na pet litrov, ki jo sicer brez večjih težav doseže marsikateri dizelski avtomobil. Ker pa so ti čedalje bolj nezaželeni, preostanejo zgolj še bencinski motorji, ki pa jim mora za takšen dosežek na kakršenkoli način pomagati elektromotor. Pri tem malce pomaga tudi matematika. Hibridni avtomobili lahko vsaj kratke razdalje v veliki meri prevozijo električno in bencina se porabi zelo malo. Električne energije namreč ne zagotavlja le bencinski motor, ampak se je precej v baterijo povrne s pomočjo rekuperativnega zaviranja. Tule je pet primerov hibridnih avtomobilov, ki so dostopni tudi za razmeroma ugodno ceno.

Peugeot 208 GT line | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peugeot 208 1,2 hybrid

Peugeot s peugeotom 208 1,2 hybrid 100 e-DSC6 ponuja hibridni model, ki uradno zagotavlja povprečno porabo 4,5 litra na sto kilometrov. Približno štiri metre dolgi francoski avtomobil razpolaga z močjo 74 kilovatov, doseže največjo hitrost 193 kilometrov na uro in do 100 kilometrov na uro pospeši v 10,7 sekunde. Cenejša bencinska alternativa je različica 208 puretech 75, ki pa porabi dober liter bencina več.

Toyota corolla | Avtor: Toyota Toyota

Toyota corolla 2,0 hybrid

Hibridna toyota corolla sicer ni prav poceni, zato pa, kljub temu, da gre za avtomobil iz spodnjega srednjega razreda, uradno porabi vsega 4,4 litra bencina na sto kilometrov, s čimer se lahko postavi ob bok precej manjšim avtomobilom. 144 kilovatov moči kljub temu zagotavlja pospeške v 7,5 sekunde do 100 kilometrov na uro in največjo hitrost 180 kilometrov na uro.

Renault Clio | Avtor: Saša Despot Renault Clio Saša Despot

Renault clio E-tech hybrid

Renault se je porabi dizelskih avtomobilov približal s cliom E-tech hybridom 145. Avtomobil, ki se uvršča med najcenejše hibride, razpolaga z močjo 105 kilovatov, ki mu zagotovi, da 100 kilometrov na uro doseže v 9,3 sekunde in pospešuje do največje hitrosti 174 kilometrov na uro. S 4,3 litra na sto kilometrov naj bi porabil dobrih 40 odstotkov bencina manj kot primerljivi bencinski avtomobili.

Mitsubishi colt | Avtor: Mitsubishi Mitsubishi

Mitsubishi colt 1,6 hybrid

Mitsubishi colt je renault clio z drugačnim imenom in nekaj oblikovnimi spremembami, vendar pa so japonski inženirji dosegli, da z enakim pogonskim sklopom porabi še deciliter manj bencina od clia. Ostale številke pa so enake, kot pri hibridnem cliu.

Kia Niro | Avtor: Anže Petkovšek Kia Niro HEV Anže Petkovšek

Kia niro 1,6 GDI hybrid

Z majhno porabo se lahko pohvali tudi SUV. Primer tega je hibridna kia niro, ki ob dolžini 4,5 metra in prazni masi 1,5 tone uradno porabi le 4,4 litra bencina na sto kilometrov. Ob tem po zaslugi hibridnega pogonskega sklopa s sistemsko močjo 104 kilovatov doseže največjo hitrost 165 kilometrov na uro in do 100 kilometrov na uro pospeši v 10,4 sekunde.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • jjjaaannneeezzz 06:56 03.februar 2024.

    Večina taksijev v nemškem glavnem mestu je Toyota Hybrid. Prius. Corolla, Auris, Camry in Rav4 . Že vejo zakaj.

  • crniovcar 23:26 02.februar 2024.

    Nisem niti prebral te bedastoče . vw Touran 1,9 , če vozim po omejitvah pije 4,7 ... PIKAna štecu 290.000 Km ...prikaži več Km

  • mojsterjaka 20:56 02.februar 2024.

    Hm hibridi...če so dražji za 5 jurjev od bencinarja, se ta investicija glede na porabo povrne v 50 letih. Megane letnik 2020 diesel ima porabo pod 5 litrov.