Avto > Iz druge roke
11914 ogledov

Avtopralnica: To morate nujno izbrati

avtopralnica Anže Petkovšek
Avtomobil je treba redno prati tudi pozimi, še posebej po koncu mrzlega obdobja pa se veliko voznikov odloči, da na vozilu naredi generalno čiščenje. Pri nemškem avtoklubu ADAC opozarjajo na kaj morate paziti, ko avtomobil peljete v avtopralnico.

Sol, pesek, umazanija, vse to je več mrzlih mesecev napadalo karoserijo vozila, vključno s podvozjem. Zato je logično, da želi veliko lastnikov vozil, ker ne želi povečati nevarnosti poškodb vozila, odstraniti usedline z vozila, zlasti jedko sol.

Lahko se dela lotite sami, lahko pa avtomobil odpelje v avtomatsko avtopralnico, kjer imajo na izbiro številne različne programe pranja vozila. In ker želijo vozniki svojim avtomobilom po dolgi zimi privoščiti najboljše, pogosto izberejo najdražji program pranja. S predhodnim pranjem, pranjem podvozja in nadaljnjim voskanjem. Pri nemškem ADAC-u trdijo, da je včasih treba upoštevati rek "manj je več."

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Največje težave sol predstavlja ravno na tistih mestih, ki jih z običajnim čiščenjem težko dosežemo in seveda na mestih, kjer so poškodbe povzročile odstop zaščitnega nanosa na barvi. Takšne poškodbe strokovnjaki svetujejo odpraviti čim prej.

Predpranje vozila bi moralo biti samoumevno, saj bodo drugače prah in umazanija pod visokimi vrtljaji ščetin na karoserijo delovali kot brusni papir.

Na kaj paziti , preden se zapeljemo v avtopralnico?

Enako kot poleti je treba tudi v vseh ostalih letnih časih upoštevati osnovna pravila. Zaprite okna, vključno s sončno streho, preverite, ali je zaprt pokrovček za gorivo, izklopite brisalce vetrobranskega stekla, zlasti senzor za dež, zložite vzvratna ogledala, in, če je možno, odvijte anteno.

Če ste pedantni, lahko izberete program, ki na karoseriji ustvari zaščitni film. Pri ADAC-u še opozarjajo, da v nasprotju z ročnim voskanjem, ki učinkuje eno leto, voskanje v avtopralnici lak varuje največ mesec dni.

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Če ste se pozimi vozili po podeželju, kjer je na cestah več peska in kamenja, je bil vaš avtomobil tudi bolj izpostavljen mehanskim poškodbam. Sprva nedolžno luščenje barve lahko v kombinaciji s soljo povzroči rjavenje pločevine, zato je treba ustrezno in pravočasno ukrepati. Da se korozija ne bi nadaljevala, je treba poškodbe na avtomobilu zaščititi z barvo, koloteke in podvozje, kjer se nabere največ umazanije in soli, pa sprati s sladko vodo. Sončni dnevi so vsekakor idealni, da svojega konjička temeljito očistite tako od zunaj kot od znotraj. Najbolje pa je, da po koncu zime obiščete servis, kjer bo podvozje preveril mehanik.

Kaj je boljše, portalni sistem ali ročna avtopralnica?

Test avtopralnic ADAC je v preteklosti pokazal, da je pri pranju avtomobilov načeloma treba dati prednost ročnemu pranju avtomobila. Vendar ne zaradi materiala pralnih ščetk, saj so narejene iz nežnega polietilena. Pa tudi ne zaradi čistil, saj so si v obeh primerih podobna. Glavna razlika je v ročnem predpranju z vodo pod pritiskom, ki odstranjuje umazanijo tudi z mest, kamor ščetke portalskih podložk preprosto ne morejo priti.

avtopralnica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Veliko servisnih delavnic vsako pomlad pripravi posebne spomladanske akcije za obnovo klimatske naprave in plina ter menjavo pnevmatik. Preverijo naj tudi "rane", ki jih je zima pustila na vozilu. Takrat so popusti in storitve najugodnejši.

Kakovostnejše avtopralnice nimajo klasičnih ščetin, drobnih nitk, ki so prevladovale zadnjih dvajset let. Treba je vedeti, da te krtače kljub drugačnemu mnenju ljudi v resnici ne praskajo laka vozila, lahko pa puščajo sled polietilena s krtač na vozilu. Sledi se še posebej rade pojavijo, če so določene ščetke že dolgo v uporabi. Takšno vozilo je za povrnitev v prvotno stanje treba spolirati. Modernejše avtopralnice so trše materiale zamenjale za nove, mehkejše. Uporablja se t. i. softech material. To tehnologijo v svojih neodvisnih testih priporoča tudi nemški avtoklub ADAC. Gre pravzaprav za nekakšne ploščate spužve, ki se med uporabo napijejo vode, med pranjem pa so izredno nežne in z ničimer ne poškodujejo laka ali drugih delov avta. Takšne avtopralnice so posledično tudi precej tišje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.