Avto > Iz druge roke
24485 ogledov

Kaj priteče iz motorja, če olja ne menjate 60 tisoč kilometrov

Menjava olja TikTok
Ubogi avto. Lastnik ga je sicer pripeljal na servis, a sploh ne na menjavo olja.

Mehaniki pri svojem delu naletijo na vse sorte primerov. Eden od mehanikov je bil še posebej šokiran, ko je v delavnico dobil seat leona z 1.8 TSI motorjem. Lastnik ga je pripeljal na pregled, ker mu je avto prek opozorilne lučke v obliki motorja javljal napako. Zanimalo ga je, kaj bi bil lahko razlog?

Vzroka ni bilo treba dolgo iskati. Izkazalo se je, da je avto z istim motornim oljem prevozil že 60 tisoč kilometrov. Zato so že nastale kritične spremembe v notranjosti, posledično je začel senzor odmične gredi javljati napako.

Ko je mehanik odprl motor, je iz njega namesto tekočega izrabljenega olja začel polzeti črn gost sirup. Video je bil objavljen na TikToku.

@cundo110 60k km on oil 🤮🤮 #fy #worklife #work #mechanic #cars #fypシ #foryoupage ♬ som original - racasdecaes89

Redna menjava motornega olja je eden od ključnih pogojev, da bo motor pravilno in dolgo deloval. Olje maže notranje gibljive dele in jih varuje pred obrabo. 

S časom pa olje izgubi svoje sposobnosti mazanja in varovanja ter postaja vse bolj viskozno. Zviša se upor, kar povečuje napor motorja za vrtenje in porabo goriva, nastaja abrazija na delih, na koncu pa lahko pride celo do popolne odpovedi ključnih delov motorja.

Proizvajalci za pravilno in dolgo delovanja motorja predvidevajo menjave olja v časovnih intervalih, na dolžino katerih pa lahko vpliva tudi zunanje okolje in slog vožnje. Večina jih priporoča menjavo na 15 do 25 tisoč kilometrov ali enkrat letno. Na sestavo in zmogljivosti olja v motorju namreč vpliva tudi čas, ne le kilometri.

Bistvena zapoved pa je tudi, da sodi v motor le olje takšne specifikacije, kot ga je predvidel proizvajalec vozila. Moderni motorji so namreč postali zelo občutljivi na olja napačnih vrednosti. Več o tem v spodnjem članku.

Motorno olje To morate vedeti Avto Velike spremembe na področju motornih olj in aditivov

Pri nakupu rabljenega avta je zelo pomembno vedeti, kakšna je njegova zgodovina in ali je bilo olje redno menjano znotraj predpisanih intervalov.

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pri nakupu pomagajo tudi s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto.si, ki pod okriljem AMZS deluje že več kot eno leto. Njegov glavni namen je voznikom omogočiti transparenten nakup dobrega rabljenega avtomobila. Iskanje novega avtomobila si obiskovalci portala olajšajo s pomočjo treh filtrov na vstopni strani portala: obetavna vozila, preverjena vozila in najbolj gledana vozila.

Pri znački AMZS Obetavno gre za avtomobile, starejše od štirih let in ki so registrirani v Sloveniji, kjer sistem ni zaznal anomalij pri prevoženih kilometrih. Še bolj varen nakup pomenijo avtomobili z značko AMZS Preverjeno. To so avtomobili, ki so jih v AMZS centrih na 100+ kontrolnih točkah pregledali neodvisni AMZS strokovnjaki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • aljaz0 20:48 11.januar 2023.

    Nas IMT ma ze skor 40 let istga

  • robi2107 11:54 11.januar 2023.

    Ja, vedno se bo našel obvod za nateg. Kar sploh ni problem, če imaš profesionalno opremo. In tapravi prevaranti jo imajo.

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:56 11.januar 2023.

    Lahko ga je menjal pa računalnika ni resetiral na nov interval.Nič novega,lahko voziš do nezavesti pa vmes računalnik resetiraš,to je veliko slabše za motor in zelo verjetno boš tudi tak avto dobil,drugo je pa prevrtenje števca nazaj.Mehanik naj reče kar če pa nima pojma.