Avto > Iz druge roke
5194 ogledov

Kdo bo plačal 35 tisoč evrov za mali avto?

Nakup avtomobila Shutterstock
Cene električnih avtomobilov rastejo hitreje kot cene vozil z motorji z notranjim zgorevanjem.

Kdo bo plačal 35.000 evrov za mali električni avto? O tem se sprašujejo v študiji, ki je zajela razvoj cen e-avtomobilov. Kdor je pred kratkim kupil nov električni avtomobil, je moral sprejeti večja povišanje cen kot kupec avtomobila z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Eksotičen pojav Avto Brutalen dvig cen vozil ruske potrošnike prisilil v skrajne ukrepe

Glede na študijo morajo vozniki pričakovati, da bodo cene novih električnih avtomobilov naraščale hitreje kot cene modelov avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem. Po tržni študiji Centra za avtomobilske raziskave (CAR) je bila kataloška cena 15 najbolj priljubljenih e-avtomobilov v Nemčiji avgusta za 14,5 odstotka večja kot leto prej, kar je v povprečju pomenilo dvig cene za 5385 evrov. Na drugi strani so se za 12,5 odstotka podražili najbolj prodajani modeli vozil z motorji z notranjim zgorevanjem, piše nemški "Handelsblatt".

Nakup avtomobila Avtomobilska industrija Avto Avtomobilska industrija: Priča smo rasti cen brez primere

Parkiranje na električnih polnilnicah | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Razlika v ceni med podnebno prijaznejšimi e-avtomobili in vozili z motorji z notranjim zgorevanjem, ki so jo doslej zmanjševale državne subvencije v Nemčiji, se torej še povečuje. Strokovnjak pri CAR Ferdinand Dudenhöffer pričakuje nadaljnje povišanje cen. Vzrok so višji nabavni stroški polprevodnikov in surovin, specifičnih za e-avtomobile, ki se uporabljajo za proizvodnjo baterij.

Parkirišče, novi avtomobili Je kriza ali ni? Avto Prodaja avtomobilov pada, dobički rastejo. Je kriza ali ni?

Po mnenju Dudenhöfferja državni okoljski bonusi niso dovolj, da bi se temu zoperstavili. V nemškem zveznem proračunu je predvidenih le 2,5 milijarde evrov, ki pa bodo porabljeni že jeseni 2023, to pa bo sesulo predvsem trg majhnih in kompaktnih električnih avtomobilov. Glede na zdajšnjo inflacijo nihče ne bo plačal 35.000 evrov za mali avto na baterijo, je prepričan Dudenhöffer. Nasprotno so v luksuznem segmentu kupci manj občutljivi na ceno.

Komentarjev 5
  • peter4 18:33 01.september 2022.

    Jaz ne vem kje najdejo budale ki dajo 16k za oplehovani mopedek z 1.0 in 3 cilindri, pa kitajsko tablico sredi armature. Kaj sele da bi razmisljal o 35k eur dragih el. Pred modernizacijo multimedije so avteki stali do 13k, ...prikaži več nizji srednji razred pa okoli 20k. Koliko so pa place sle gor zadnjih 5 let?

  • h4ck3r 16:04 01.september 2022.

    Gledam samo na denarnico in do 2034 (nakup 4 leta starega avta) + minimalno 10 let, me ne skrbijo cene el. vozil. No razen če bodo le tem cene že prej drastično padle.

  • rd2dmk2 15:39 01.september 2022.

    ja kdo, uršula, potem bo pa še malo več hotla od malih okupiranih državic.