Avto > Iz druge roke
6919 ogledov

Koronakriza 20 odstotkom voznikov nevede prinesla odlično protiorožje

Alergija in vožnja kihanje prehlad Profimedia
Kako majhni nadlogi preprečiti, da v avtu naredi velike probleme.

Alergija na cvetni prah predvsem pomladi povzroča največ težav. Če ne poskrbite pravilno za svoj avto, bo v potniški kabini za alergike nastal pravi pekel.

Alergija na cvetni prah je ena najpogostejših alergij med prebivalstvom, število alergikov pa iz leta v leto narašča.

Pri občutljivih ljudeh se njihov imunski sistem na prisotnost previsoke koncentracije cvetnega prahu odzove s senenim nahodom (kihanje, srbeč in poln nos) ali celo znaki astme, ki povzročajo težave z dihanjem. 

V osrednji Evropi, kamor se uvršča Slovenije, naj bi imelo večje ali manjše težave z alergijo na cvetni prah po nekaterih ocenah že 20 odstotkov prebivalcev.

Prav pomlad in začetek cvetenja najprej posameznih drevesnih družin, nato pa še travniških rastlin je najbolj udaren čas za alergike, zato morajo biti avtomobili kot prevozna sredstva nanje primerno pripravljeni. Še vedno je v spominu marsikaterega alergika lanska pomlad, ko je zaradi razmeroma suhe in bujne pomladi pokrajino dobesedno prekrila drobna rumena preproga. Le da v primerjavi z lanskim "lockdownom" letos avtomobile normalno uporabljamo in smo oziroma bomo veliko več časa preživeli zunaj.

Trije ukrepi, da boste lažje živeli

Redno čistite avto

Eden najbolj učinkovitih ukrepov. Oprana zunanjost bo zmanjšala možnost vnosa peloda v notranjost prek kljuk in dotikov. Notranjost med sezono cvetenja večkrat posesajte s sesalcem, ki ima dober filtracijski sistem. Sesalec naj bo zunaj avta, da se pelod ne vrne v notranjost prek izpuha. Nato z vlažnimi robčki očistite tudi armaturno ploščo, volan, prestavno ročico, naslonjala in vse ostale površine, kjer se pelod lahko zadržuje in pride v stik s telesi. 

Virus covid-19 avto škoda čiščenje | Avtor: Škoda Škoda

Zračni filter

Redna menjava filtra potniške kabine je drugi zelo učinkovit in zdravju prijazen ukrep, ki lahko močno vpliva na padec koncentracije peloda v kabini. Veliko lastnikov na to pozabi, a filter, ki predstavlja le majhen strošek, bi morali v normalnih razmerah uporabe menjati vsaj enkrat letno in konec zime je za to idealen čas. Vedno izberite takšnega z aktivnim ogljem, saj so bolj učinkoviti pri filtraciji. Pri večini avtov lahko filter na podlagi navodil zamenja že malo bolj vešča oseba, obisk servisa ni potreben. 

Poskrbite za izolacijo

Če ste poskrbeli za prva dva ukrepa, morate zdaj stanje čiste notranjosti ohranjati. Ko vstopate v avto, predmete in oblačila, na katerih bi se lahko nabral prah, položite v prtljažnik. Kljub vabljivemu pomladnemu soncu ne vozite s spuščenimi stekli, temveč uporabljajte (seveda primerno vzdrževano) klimatsko napravo, da se zrak pred vstopom v notranjost filtrira. Kolikor je to mogoče oziroma na krajših poteh aktivirajte funkcijo recirkulacije, ki preprečuje vstop zunanjemu zraku.

Filter zraka | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Izkoristite orožje proti koronavirusu

Obdobje boja proti covid-19 nam je prinesla še eno zelo močno orodje proti alergijam, na katerega še pred enim letom večina alergikov ne bi pomislila - obrazne maske. Raziskave potrjujejo, da imajo alergiki, ki nosijo medicinske zaščitne maske, precej blažje simptome alergij. Če bi pred enim letom v avtu vozili z masko, bi delovali čudno. Danes je to povsem normalno in predvsem zelo učinkovito tudi proti pomladnim alergijam.

Avto covid-19 virus maska | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 21:48 31.marec 2021.

    zelo koristni nasveti. pozabili ste samo na delovna zaščitna očala, da bomo še oči imeli zaščitene.. ja tudi tam pelod napada naše telo. pa še en vprašaj za mojstre, ali naj bo klima nastavljena na zunanji zrak ali naj reciklira ...prikaži več notranji trak v vozilu ?