Avto > Iz druge roke
12782 ogledov

Nakup rabljenega s trivaljnim motorjem, da ali ne?

Ford C-max titanium 1,6 EcoBoost (110kW) Žurnal24 main
Na področju motorjev smo desetletja v avtomobilski industriji spremljali trend zmanjševanja prostornine motorjev. Kot najbolj tipičen primer so se pri večini koncernov izkazali mali trivaljni turbo motorji. Tudi pri rabljenih vozilih je izbira pestra, vseeno pa imajo še vedno številni pomisleke pri nakupu rabljenega avtomobila z motorjem prostornine litrske plastenke. Kaj svetujejo strokovnjaki za rabljena vozila? Preverili smo?

Trivaljni motorji so eni od najbolj razširjenih agregatov v novih vozilih, predvsem v priljubljenih kompaktnih SUV-jih, mestnih avtomobilih in tudi enoprostorcih. Že pred skoraj dvema desetletjema so trivaljnik s turbopuhalom vgrajevali v smarte, a to so bili skromno zmogljivi motorji in zato niso množično prodrli v srca kupcev. Delovne prostornine takšnih motorjev v večini primerov segajo od približno 900 kubičnih centimetrov do 1,2 litra, torej je razpon delovnih prostornin kar velik.

Trivaljniki s pomočjo turbine z močjo in pospeški niso podhranjeni, njihova prednost je, da združujejo najboljše iz sveta bencinske in dizelske tehnologije. V začetku so imeli mnogi pomisleke glede trivaljnikov s prostornino primerljivo s steklenico vode. Kmalu so tudi strokovnjaki priznali, da tako zmanjševaje motorjev predstavlja priložnost za avtomobilsko industrijo, ki se bori z zmanjševanjem izpustov škodljivega CO2 v ozračje. Poleg tega naj bi bili v primerjavi s štirivaljniki do 15 odstotkov gospodarnejši s porabo goriva. Strokovnjaki med prednostmi naštevajo še večjo prožnost agregatov, navor v nizkih vrtljajih in manjšo maso. Številni motorji, na primer Fordov Ecoboost so večkrat prejeli "avtomobilske oskarje" za najboljši agregat leta. Nazivi so zagotovo pripomogli k večji prepoznavnosti malih motorjev med kupci vozil. Kaj pa po več kot desetletju opažajo mehaniki in prodajalci rabljenih vozil? Vprašanja smo naslovili na spletnega prodajalca preverjenih rabljenih vozil DoberAvto, ki deluje v okviru AMZS. Kakšne so izkušnje mehanikov na AMZS servisih, so kakšne razlike pri vzdržljivosti v manjših in večjih modelih?

Start stop turbina | Avtor: Proizvajalci Proizvajalci

Odgovarjajo: "Težko primerjamo starejše motorje, ki so robustnejši in večji in tehnološko manj zapleteni ter posledično manj obremenjeni z ekologijo in seveda s temi novejšimi trivaljnimi motorji kjer so tudi ekološke zahteve danes, oziroma v zadnjih letih bistveno bolj zaostrene. Prav zaradi ekologije so zato pogonski sklopi bolj kompleksni. A vseeno lahko rečemo, da je osnova pri tem kako bo nek motor vzdržljiv predvsem v ustreznem in rednem servisiranju."

Glavne prednosti trivaljnikov

Kot glavne prednosti teh malih turobmotorjev, ki jim pravijo tudi mlinčki, sogovorniki izpostavljajo njihovo težo, manjši pa so tudi po dimenziji. Nekoliko cenejše je tudi vzdrževanje saj gre predvidoma v te motorje nekaj manj olja, predvsem pa je en valj manj kot v primerjavi s starejšimi štirivaljnimi motorji, "kar seveda tudi zmanjša strošek popravil, ko govorimo o na primer vžigalnih svečkah, servisu vbrizgalnega sistema goriva in podobno." Med slabosti na AMZS uvrščajo bolj nemiren tek. "Proizvajalci sicer skušajo s tehničnimi rešitvami vse skupaj omiliti a trivaljnik ima pač te svoje specifike, kar se odraža na zvoku in malce bolj nemirnem teku. Morda lahko rečemo, da so tudi nekoliko bolj požrešni pri priganjanju, če so nameščeni v težje avtomobile, ampak to je pravzaprav že zelo specifika vsakega posameznega proizvajalca in modela avtomobila," še dodajajo.

 | Avtor: Doberavto Doberavto

Kaj moramo kot kupci rabljenih vozil torej paziti, če se zanimamo za vozilo s trivaljnim turbo motorjem? Na Dober Avto tako kot za vsa rabljena vozila naštevajo, da je absolutno na prvem mestu zgodovina vozila in torej tudi zgodovina servisiranja. Pojasnjujejo, da so turbo motorji bolj zapleteni od atmosferskih in zato lahko tudi več sestavnih delov odpove. A v osnovi je vedno tako, da je na primer okvara turbo polnilnika posledica slabega delovanja ali okvare nekega drugega sestavnega dela motorja oziroma celotnega pogonskega sklopa. "Če na primer ni ustreznega mazanja turbine, bo seveda ta prva odpovedala. Toda razlog ni v turbini ampak v sistemu mazanja motorja. Seveda pa je pred nakupom rabljenega avtomobila nujno dobro preveriti delovanje. Vsakršni sumljivi zvoki, slabo delovanje motorja so lahko znak, da je na s pogonskim sklopom nekaj narobe."

Ecoboost motor | Avtor: Ford Ford

Specifični servisi in materiali

Kako pa izbira med trivaljnikom in štirivaljnikom vpliva na stroške servisiranja? »Stroški vzdrževanja pa so celo nekoliko nižji,« pravijo na Dober Avto, ki nakup vozila s tako majhnim turbo motorjem priporočajo širokemu spektru kupcev. Pri trivaljnih motorjih so pravila uporabe in vzdrževanja enaka kot pri štirivaljnih. Najprej so se motorji našli le v manjših mestnih avtomobilih. Sčasoma pa so se ti motorji začeli pojavljati tudi v večjih in težjih avtomobilih. Še vedno velja pravilo, da dizelski motor ni najbolj primeren za kratke razdalje, saj sistem v avtomobilu, ki je narejen, da po določenem ciklu poskrbi za proces regeneracije filtra. Ampak zato je treba , da se avto pelje na nekoliko daljši razdalji po recimo avtocesti, v nasprotnem primeru se DPF filter zamaši in lahko nastanejo dodatni visoki stroški popravila.

Nasvet Dober Avto

glede tega, kakšno gorivo je priporočljivo točiti v turbo bencinske trivaljnike? Je priporočljivo več oktansko gorivo?
Večoktansko gorivo prinese nekaj boljši izkoristek oziroma več moči. Je pa seveda dražje! Sicer ti motorji ne zahtevajo drugačnega ali boljšega goriva, to, ali imajo tri ali štiri valje nima nobene povezave s tem, katero od omenjenih goriv je treba točiti v posodo za gorivo.

"Opozorili pa bi, da so servisi in materiali ter predvsem olje lahko zelo specifični za trivaljne motorje in je to treba upoštevati. Se pravi nekaj, kar je neki mehanik ali domači mojster pod kozolcem, če se lahko tako izrazimo vgrajeval leta in leta v vozilo stranke ni nujno da je še vedno enako, ko govorimo o teh novih motorjih. Tu lahko pride do večjih težav in seveda dragih okvar," pravijo na AMZS, kjer kupce pomirjajo, da je pri uporabi vse enako kot pri predhodnih avtomobilih s turbo motorji. Velikost motorja ne vpliva na obremenitve med vožnjo. "Kdor svojemu avtomobilu hoče dobro  bo poskrbel, da se ta dobro ogreje predno ga polno obremeni in enako tudi ko se ustavi in ugasne motor."

Nekaj preverjenih rabljenih s trivaljim motorjem

Renault captur

Ford C max

Ford puma

Peugeot 2008

VW t-cross

renault clio

 | Avtor: Doberavto Doberavto

Tudi kar zadeva okvaro turbine AMZS mehaniki ne opažajo razlik v primerjavi z večjimi turbo motorji. "Z novimi tehnologijami so napredovali tudi materiali in če je motor z vsemi sklopi dobro zasnovan ne bo nobenih posebnih težav. Najbolj pomembno je, da je bil avto ustrezno vzdrževan, da je bilo uporabljeno ustrezno olje, filtri in ne neki poceni nadomestki ali ponaredki."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:11 06.avgust 2023.

    Pri bajti imamo samopolnilni toyotin hibrid s 184 KM sistemske moči in 2 bencinska, 3valjni VW s 116 KM in 4valni Čeh s 150 KM in prilagodljivim sistemom valjev. Menim, da lahko kar kompetentno primerjam te tri tehnologije. V mestu ...prikaži več je absolutni kralj hibrid, poraba vsaj 2 - 3l manj od drugih dveh, primestna je najugodnejša za 3valjnika, ki je tam tam s hibridom, 150 konjc od 0,5-1l več. Ravno obratno pa je na avtocesti, kjer se je Čeh, mogoče nepričakovano, izkazal še za najbolj ekonomičnega...

  • Avatar Red Hiney
    red 10:59 06.avgust 2023.

    Enostaven odgovor na zastavljeno vprašanje je NE

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 08:56 06.avgust 2023.

    Včasih smo vozili fičkote in podbno 750 kubični,peglica še manj ,danes pa je problem narediti napreden motor v teh zmogljivostih,lahko bi bil 500 kubični že,manjši avto pa res ne potrebuje več,pa še prostor pridobijo z manjšim motorjem.Pa tudi manjši avto ...prikaži več ne rabi preseči 130km/h ,je čisto dovolj za normalno vožnjo.