Avto > Iz druge roke
61 ogledov

Po koncu zime: Karoserija

Poškodba  avta karoserija praska MatijaJanežič
V sklopu člankov projekta Priprava avtomobila na pomlad, smo se posvetili sklopom, ki se pri avtu po koncu zime največkrat pokvarijo. Tokrat o karoseriji z nasveti strokovnjaka.

Sol in drugi materiali, ki jih cestarji uporabljajo za potresanje cest pozimi, so precej neprijetni za karoserijo avtomobila. Kamenčki, ki jih s ceste dvigujejo gume našega in drugih avtomobilov, lahko poškodujejo lak. Majhne razpoke v začetku ne bodo vidne, vendar pa bo skozi njih do pločevine prodrla voda, ki bo navsezadnje povzročila rjavenje. Tega pospeši tudi sol, ki je raztopljena v vodi. Te težave pogosto ni mogoče preprečiti niti s pranjem karoserije in podvozja.

Poškodba  avta karoserija praska | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Nasvet strokovnjaka Žana Umka

Pogosto teh težav res ne moremo rešiti, ampak jih lahko upočasnimo ali v pa v določenih primerih delno ustavimo. Kamenčki, ki niso ravno majhni, lahko z veliko hitrostjo trčijo v karoserijo in okrušijo lak, še posebej na avtocesti, zato je potrebno predvsem vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje, da ublažimo trk kamenčka. Dobro, da ima avtomobilski lak določene sloje, ki preprečujejo takojšen stik z ''golo'' karoserijo in tako preprečijo tudi takojšnje rjavenje.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.