Avto > Iz druge roke
630 ogledov

Po koncu zime: Zaganjalnik

Žurnal24
V sklopu člankov projekta Priprava avtomobila na pomlad, smo se posvetili sklopom, ki se pri avtu po koncu zime največkrat pokvarijo. Tokrat o zaganjalniku z nasveti strokovnjaka.

Zaganjalnik je zelo občutljiv na nizke temperature v kombinaciji s povečano vlažnostjo. Zaganjalnik pri svojem delovanju elektriko črpa neposredno iz akumulatorja, zato je pomembno, da je ta v dobrem stanju. Če je akumulator v slabem stanju, ima težave pri delovanju tudi zaganjalnik. Težave zaganjalnika lahko povzročijo tudi korodirani električni kontakti, ki jih niso dovolj zaščitili pred zunanjimi dejavniki.

Nasvet strokovnjaka Žana Umka

Pri zaganjalniku težko dam kakšen nasvet. Potreben je predvsem dober akumulator za zagon. Lahko pride do poškodb krtačk zaganjalnika ali štarterja, ki se jih lahko menja, v najhujšem primeru pa je potrebna menjava celega zaganjalnika. Novejši avtomobili s sistemom start-stop imajo zaganjalnike, ki so prilagojeni za več vklopov. Lahko pa pozimi z gumbom izklopite sistem start-stop in olajšate delo zaganjalniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.