Avto > Iz druge roke
1590 ogledov

Pomoč na cesti: Mehaničarka moškim dala vetra

Road Patrol Training for Excellence
1/9
Damjan Končar/AMZS
Aktivnosti avtomobilskih klubov so vse bolj raznolike, a pomoč na cesti ostaja osnovna dejavnost večine klubov in je tudi ena ključnih storitev, s katero mnogi člani povezujejo svoj avto-moto klub. Na Vranskem in v Ljubljani so se v okviru tekmovanja cestnih patrulj pomerile ekipe pomoči na cesti iz 17 držav.

AMZS je med 17. in 20. oktobrom 2023 po šestih letih ponovno gostil mednarodno tekmovanje in usposabljanje za odličnost cestnih patrulj Road Patrol Training for Excellence. Na dogodku, ki se je pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I in mednarodne mreže za pomoč na cesti ARC Europe odvil v Ljubljani in AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, so sodelovale ekipe mehanikov iz 17 držav. Zmagala sta Leonie Tieber in Markus Resetarits iz avstrijskega ÖAMTC.

Road Patrol Training for Excellence | Avtor: Damjan Končar/AMZS Damjan Končar/AMZS

Tieber je prva ženska zmagovalka in ena od dveh mehaničark, ki sta sodelovali na letošnjem dogodku. "Rada imam avtomobile in rada rešujem okvare na avtomobilih," je dejala po zmagi. Zmagovalca sta še dejala: "Zelo sva vesela zmage. Potrudila sva se po najboljših močeh. Tu so bile zbrane ekipe z ogromno znanja, ki ga bova zagotovo prenesla naprej v svoje delo." Barve AMZS in Slovenije sta zastopala Janez Kajzar, vodja servisne delavnice v AMZS centru v Postojni, in Jakob Turnšek, vodja servisa v AMZS centru Celje, ki sta osvojila 12. mesto. Oba sta izrazila navdušenje nad konceptom usposabljanja in tekmovanja, ki omogoča pridobitev širokega spektra novih znanj, ki jih trenutno vsakodnevno delo še ne omogoča, prek druženja z mehaniki iz drugih avtomobilskih klubov pa poleg strokovnih razprav tudi izmenjavo povsem praktičnih izkušenj. 

Hiter tehnološki napredek avtomobilske industrije namreč od klubov in mehanikov za pomoč na cesti zahteva nenehno izpopolnjevanje znanja, nadgrajevanje izkušenj ter prilagajanje trendu vse večje uporabe hibridnih in električnih avtomobilov, pa tudi razvoju novih oblik mobilnosti.

Road Patrol Training for Excellence | Avtor: Damjan Končar/AMZS Damjan Končar/AMZS

"Poleg nadgrajevanja znanj naših mehanikov za pomoč na cesti, ki jih taki dogodki omogočajo, želimo našim članom in strankam tudi na ta način sporočiti, da si z nenehnim izboljševanjem storitev in nadgrajevanjem znanj prizadevamo ohraniti in krepiti njihovo zaupanje v AMZS in veliko FIA družino partnerskih klubov," je svoje vtise po – za AMZS izjemno pomembnem dogodku, strnil predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez

Pomen tovrstnih dogodkov je izpostavil tudi predsednik FIA Regija I Jorge Delgado Mendoza: "Da bi razumeli cilj in namen takega dogodka, se moramo vrniti skoraj 120 let v preteklost. Avtomobilski klubi so nastali v želji skrbeti za svoje člane in jim nuditi kakovostno pomoč na cesti. Še danes so predani pomoči voznikom oziroma nasploh vsem udeležencem v prometu. Ta dejavnost je skozi desetletja pomagala k razvoju najboljše storitve pomoč na poti. Na Road Patrol Training for Excellence se zberejo najboljši med najboljšimi, ki ne le tekmujejo, ampak si izmenjujejo izkušnje, ki jih bodo lahko tudi sami uporabili pri svojem delu, da bo pomoč na cesti še bolj učinkovita."

Rezultati:

1.    ÖAMTC (Avstrija)
2.    RACE Asistencia (Španija)
3.    SOS International/FDM (Danska)
4.    AA UK (Velika Britanija)
5.    ADAC (Nemčija)
6.    ANWB Wegenwacht (Nizozemska)
7.    ARC Europe (Francija)
8.    ACL (Luksemburg)
9.    HAK (Hrvaška)
10.    BiHAMK (Bosna in Hercegovina)
11.    MAK (Madžarska)
12.    AMZS (Slovenija)
13.    AUTOLIITTO (Finska)
14.    AMSM (Makedonija)
15.    ACA (Albanija)
16.    AA SA (Južna Afrika)/TCS (Švica)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 08:32 23.oktober 2023.

    eh, jebi ga pa i mujo jest bolji od janeza kad treba kola sredit.. pa mnogi kažu da mujo samo priča.. e janezu, idi pa uči od muje, da nečeš imat muje kad šraufiš.