Avto > Iz druge roke
4441 ogledov

Pozor, če kupujete rabljen avto tik pred zimo

Rabljen avto AMZS
Ko tik pred zimo kupujete rabljen avto bodite pozorni, ali je opremljen z letnimi, ali zimskimi pnevmatikami. Zakaj? Zato, ker so danes zelo pogoste 16- in 17-palčne dimenzije platišč, kar pomeni, da bo lahko cena za morebiten nakup kompleta zimskih pnevmatik visoka.

To pomeni, da boste ob nakupu rabljenega avtomobila morali odšteti še vsaj nekaj sto evrov, da se boste sploh lahko odpravili na cesto. Seveda v primeru, da ima avto nameščene letne pnevmatike ali pa zimske, ki pa so že močno izrabljene.

Na portalu za transparentno prodajo in nakup rabljenih avtomobilov DoberAvto.si poudarjajo, da se lahko že po slikah iz oglasa vidi, v kakšnem stanju so pnevmatike na rabljenem avtomobilu, vedno pa je v telefonskem pogovoru dobro vprašati, v kakšnem stanju so gume. To ne pomeni le, koliko profila imajo in oziroma, ali ima nameščene zimske, ali letne gume, ampak tudi, ali so na vseh platiščih enake gume. Če je avto opremljen z letnimi pnevmatikami in nakup opravljate v času, ko je že v veljavi obvezna uporaba zimske opreme, brez ustreznih verig v prtljažniku ne smete na cesto.

"Na te stvari je dobro pomisliti, preden se usedete v avto in odpravite na ogled. Priporočljivo je preveriti tudi leto in teden izdelave. Gre za oznako, ki je enostavno razvidna in nam pove starost pnevmatike," svetujejo na DoberAvto. Starejše, kot so pnevmatike, slabše se bodo obnesle v zimskih razmerah, saj guma s starostjo izgublja svojo elastičnost in jih bo treba v sledi varne vožnje čim prej zamenjati. Pravilo je, da guma izgubi nekaj svojih lastnosti po treh letih. Zelo opazna razlika pa nastane po petih letih, tudi v primeru, ko imajo gume še vedno dovolj profila.

Na DoberAvto opozarjajo na pregled stanja pnevmatik pred nakupom rabljenega avtomobila | Avtor: AMZS AMZS

Slabe pnevmatike so odlično izhodišče za nižanje cene

Danes, ko imamo zaradi pametnih telefonov praktično nenehni dostop do cen različnih artiklov in storitev, lahko takoj preverimo, koliko bodo stale pnevmatike, če so na rabljenem avtu, ki nas zanima že izrabljene. "Hitro lahko ugotovite, ali boste odšteli 200 evrov, 400 ali 600 ali celo 1000 evrov, če iščete avto v segmentu prestižnih vozil. Prav zaradi tega lahko za tak znesek, ali vsaj delni znesek te menjave skušate znižati ceno avtomobila," pravijo pri DoberAvto.

Bodite pozorni tudi na platišča

Predvsem je treba prodajalca takoj vprašati, ali so platišča originalna ali neoriginalna in narediti vizualni pregled stanja platišč. Preverite, ali je morda poškodovan lak in preveriti morebitne znake popravil? Če ocenjujemo, da avto nima originalnih platišč, je priporočljivo pred nakupom pogledati, kakšna platišča je imel nameščena na avtomobilu, ko je zapeljal iz salona. V vsakem primeru morajo biti neoriginalna platišča vpisana v homologacijski kartonček, v nasprotnem primeru avto uradno nima dovoljenja za uporabo v prometu.

Pravila za nakup avtomobila ostajajo enaka pozimi in poleti, zato naj se nakup rabljenega avtomobila začne s pregledom njegove zgodovine. Posledice najrazličnejših manipulacij in prikritih napak lahko kupca takšnega avtomobila močno udarijo po denarnici, saj lahko stroški za popravilo hitro nanesejo tudi več tisoč evrov. AMZS strokovnjak Janez Kajzer, ki skrbi za transparentne preglede rabljenih avtomobilov, pravi: "Še bolj kot neželeni izdatek je ob nakupu avtomobila, ki ni povsem tehnično brezhiben, pomembno zavedanje, da z njegovo uporabo ogrožamo ne le svoje, ampak tudi varnost sopotnikov in drugih udeležencev v prometu. Največje tveganje pri tem predstavljajo napake oziroma pomanjkljivosti, za katere voznik sploh ne ve, da jih avto ima, saj se lahko zgodi, da ravno te pri morebitnem trku odločajo med življenjem in smrtjo", opozarja Kajzar.

Na DoberAvto opozarjajo na pregled stanja pnevmatik pred nakupom rabljenega avtomobila | Avtor: AMZS AMZS

AMZS strokovnjaki zato kupcem svetujejo, naj temeljito proučijo zgodovino avta, ki ga želijo kupiti. To lahko storijo s pomočjo servisne knjige, v kateri je mogoče preveriti, kdaj in pri koliko prevoženih kilometrih je bil avto servisiran. Nadaljnje možnosti preverjanja ponuja sistem Avtolog.si, kamor lahko vnesemo VIN številko. Ta je brezplačen in dostopen vsem. Potrebujemo le VIN številko vozila, ki omogoča poglobljeno iskanje podatkov o posameznih vozilih – od zgodovine lastništva, do števila prevoženih kilometrov in podatkov o opremi ter tehničnih specifikacijah vozila, pri čemer je edini pogoj, da je avto že (bil) registriran v Sloveniji. Še dodatno pa zanesljivost nakupa poveča pregled rabljenega avtomobila pri strokovnjakih v servisni delavnici. 

AMZS portal DoberAvto.si za večjo zanesljivost nakupa in pomoč pri transparentni prodaji rabljenega avtomobila

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pri nakupu pomagajo tudi s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto.si, ki pod okriljem AMZS deluje že dve leti. Njegov glavni namen je voznikom omogočiti transparenten nakup dobrega rabljenega avtomobila. Ker ima vsak avto na oglasu prikazano VIN številko (ta podatek je pri oddaji oglasa obvezen), se na DoberAvto.si avtomatsko prikažejo tudi podatki o dejansko prevoženih kilometrih, najbolj zanimive avtomobile epa sistem promovira s pomočjo oznak. Pri znački Obetavno gre za avtomobile, starejše od štirih let in ki so registrirani v Sloveniji, pri katerih sistem ni zaznal anomalij pri prevoženih kilometrih. Še bolj varen nakup pomenijo avtomobili z značko AMZS Preverjeno. To so avtomobili, ki so jih v AMZS centrih na 100+ kontrolnih točkah pregledali AMZS strokovnjaki. Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s takšnim oglasom izkaže dejansko stanje avtomobila, kupec pa se lahko za nakup odloči bolj premišljeno. Orodja na portalu DoberAvto.si torej kupcu pomagajo, da med oglasi hitro najde rabljene avtomobile, za katere se je z lastnikom smiselno dogovoriti za ogled.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • slopubec 05:22 26.oktober 2023.

    Če kupiš avto, boš pač kupil še ustrezne pnevmatike! Poskrbeti je treba za svojo varnost in za druge.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:18 24.oktober 2023.

    Sami strokovnjaki