Avto > Iz druge roke
7115 ogledov

Pritisnil je mraz. Naj operem avto ali ne?

avtopralnica Saša Despot
Vremenoslovci napovedujejo mrzla jutra. So temperature pod lediščem primerne za pranje avtomobila?

Mnenj o pravilni negi avtomobila v mrzlih dneh je veliko. Od dobronamernih nasvetov, da je treba avto pozimi čim pogosteje oprati zaradi soli in dodane umazanije na cestah, spet drugi trdijo, da se je treba v zimskih dneh avtopralnici izogniti, so tudi taki, ki trdijo, da je edini primeren način pranja avtomobila pozimi ročni način. V vsakem od teh nasvetov je nekaj resnice. Vsekakor pa ne velja, da so avtopralnice v zimskem času nevarne za poškodbe vašega vozila. Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu ADAC pravijo, da, če upoštevate nekaj "zimskih" načel, ovir za pranje vozila ni, nekaj nasvetov pa dodajamo tudi sami.

Kako pogosto naj se avto opere pozimi?

Načeloma tako pogosto ali še pogosteje kot v poletnih mesecih. Nesporno je, da je čist avto bolje viden na cesti, kot umazan. Še posebej v slabem vremenu. Redno pranje vozila v avtopralnici preprečuje nabiranje umazanije in posledično korozijo vozil. Vozilo, ki je redno čiščeno, je tudi bolj varno. Govorimo predvsem o čistoči svetil in avtomobilskih stekel. Redno čiščenje zvišuje tudi vrednost vozila ob prodaji.

avtopralnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Je res, da cestna sol pozimi škoduje avtomobilu?

Da in ne. Trditev, da agresivna sol vpliva na korozijo pločevine ni povsem resnična. Sol je škodljiva le tam, kjer je barva poškodovana. Na primer zaradi prask. Brezhibne površine, prevlečene z lakom, se zlahka spopadajo z umazanijo in soljo. Spodnji deli modernih avtomobilov so dobro zaščiteni s tesnili, zaščitnim premazom, veliko se uporablja pocinkana pločevina. Je pa tudi znano, da se velike količine soli in peska na cestišču v zimskem času, ob nerednem čiščenju še dodatno nabirajo na podvozju vozila. Še posebno v času, ko se temperature dvigujejo in potem padajo pod ledišče, je vozilo najbolj podvrženo rjavenju. Zato je vsaj občasno v avtomatski avtopralnici doplačati tudi za paket, ki vključuje pranje podvozja, saj ta učinek konkretno omili nabiranje umazanije.

Kdaj pozimi ni primerno zapeljati na avtopralnico?

Če se temperatura zunaj spusti pod minus 10 stopinj Celzija, ni najbolje, da avto močimo z vodo. Lak avtomobila je tako kot človeška koža občutljiv na velika nihanja temperature. Tak toplotni šok poškoduje tudi gumijaste in plastične sestavne dele. Temperatura vode, ki se uporablja v pralnicah, je lahko od 10 do 30 stopinj Celzija. Če polijemo vozilo, ki je bilo pred nekaj minutami na mrazu, avtomobilu zagotovo ne bo koristilo. Poškodovani ali pobarvani deli karoserije so še posebej občutljivi na toplotni udar, pravijo pri ADAC. Po drugi strani pa so moderne avtopralnice opremljene z dodatnim gretjem za mrzle zimske dni. V primeru ekstremno nizkih temperatur, ko se tudi čez dan ne dvignejo nad ledišče, pa zaradi preprečitve škode na vozilih in opremi avtopralnice večino pranj zaustavijo (odvisno od posamezne lokacije). Pri delovanju avtopralnice pomemben dejavnik igra tudi primerna temperatura vode v posameznih fazah čiščenja. Pravilna temperatura skupaj s čistili zagotavlja optimalen učinek. Predvsem je to pomembno v času predpriprave in nato končni fazi z uporabo vročega zaščitnega voska.

avtopralnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na kaj paziti pozimi, preden se zapeljete v avtopralnico?

Enako kot poleti je treba tudi pozimi upoštevati osnovna pravila. Zaprite okna, vključno s sončno streho, preverite ali je zaprt pokrovček za gorivo, izklopite brisalce vetrobranskega stekla, zlasti senzor za dež, zložite vzvratna ogledala, in, če je možno, odvijte anteno. Pozimi pa je treba paziti še na nekaj, česar številni vozniki ne počnejo. Med večje napake pranja avtomobila pozimi štejemo, če ne odstranimo vseh sledi snega in ledu iz karoserije. Delci ledu med delovanjem pralne krtače delujejo kot brusni papir.

Kateri programi pranja so najbolj primerni pozimi?

Izbira predpranja, ki odstrani najbolj grobo umazanijo s površine karoserije, je pozimi še posebej priporočljiva. V nasprotnem primeru tvegate, da bodo na avtomobilu ostale praske. Prednost predpranja je tudi v tem, da se zmanjša temperaturna razlika. Pri starejših avtomobilih je umivanje podvozja lahko zelo koristno, svetujejo pri ADAC. Priporočljivo je izbrati čiščenja vozila, ki vsebuje vosek, saj redno nanašanje voska podaljšuje sijaj, čistočo vozila in podaljšuje intervale med pranji. Umazanija se vozila, ki je redno voskan se težje oprime.

Ali je treba avto po pranju v avtomatski avtopralnici temeljito obrisati?

V preteklosti je bilo treba avto, potem, ko je zapeljal iz avtopralnice temeljito obrisat, saj je voda pogosto zastajala v odprtinah vrat, za steklom in še kje. Moderne Avtomatske avtopralnice so v zadnjih letih precej napredovale. Vozilo posušijo na 95 %. Žal pa je avtomatska avtopralnica še vedno stroj, ki ni sposoben osušiti vsega tako, kot se to lahko izvede pri ročnem pranju vozila. Strankam priporočamo, da obrišejo dele, ki jih strojno sušenje ne doseže.

avtopralnica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kaj je boljše, portalni sistem ali ročna avtopralnica?

Test avtopralnic ADAC je v preteklosti pokazal, da je pri pranju avtomobilov načeloma treba dati prednost ročnemu pranju avtomobila. Vendar ne zaradi materiala pralnih ščetk, saj so narejene iz nežnega polietilena. Pa tudi ne zaradi čistil, saj so si v obeh primerih podobna. Glavna razlika je v ročnem predpranju z vodo pod pritiskom, ki odstranjuje umazanijo tudi z mest, kamor ščetke portalskih podložk preprosto ne morejo priti.

Kaj, če je moj avto posebne barve?

Pred leti je bilo razširjeno prepričanje, da se avtomobili s posebnimi barvami, predvsem dražjimi, tudi mat barvo, pere ročno. Kako je danes, ko imajo številni novi modeli posebne barve? Moderne avtopralnice so primerne za vse vrste vozil, ne glede na cenovni razred. Pranje odsvetujejo zgolj v primeru, če posamezni proizvajalci v navodilih za uporabo izrecno navedejo, da zaradi določenih posebnosti niso primerni za čiščenje v avtomatski pralnici. V tem primeru je to treba upoštevati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Toma 12:52 09.januar 2024.

    Če je avto vsak dan v uporabi se ga splača oprat le, ko ne vidiš več na cesto. Aja, tiste ki se jim zelo rad zaserje zadek pa, ko ni več berljiva tablica in ni videti luči. Lahko pa, zaradi ...prikaži več mene vsak dan, če vas je volja ;-)

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 11:42 09.januar 2024.

    Naredite kdaj tudi sami kakšen test, ne se vedno zanašat in prepisovat ADAK teste, kaj pa če le ni vse tako pri nas kot v Nemčiji ali v Ameriko ko kopirate Naskar teste

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 07:37 09.januar 2024.

    Najbolje je, da imate vozilo čez zimo doma in ga v garaži operete dvakrat dnevno....Avto je delovni stroj in ne hišni ljubljenček, kreteni...