Avto > Iz druge roke
552 ogledov

Prva športna Toyota praznuje okroglo obletnico

toyota 2000 GT
1/12
Toyota
Toyota je leta 1967 na ceste zapeljala svoj prvi zares športni avtomobil, toyoto 2000 GT, ki torej letos praznuje 55. rojstni dan.

Čeprav so jo izdelali v le 337 primerkih, je toyota 2000 GT kljub temu prišla v zgodovino. S svojimi lastnostmi je namreč popolnoma ustrezal takratnemu pojmu hitrega športnega avtomobila, pojavila pa se je celo v filmu o tajnem agentu 007 Živiš le dvakrat.

Toyota Supra Test supre Avto Supra, nekaj najboljšega ta hip na naših cestah

toyota 2000 GT | Avtor: Toyota Toyota

Toyota je svoj športni model sicer predstavila že na avtomobilskem salonu v Tokiu leta 1965, vendar je bil še v prototipni fazi. A že prototip je napovedoval imeniten avtomobil, ki ga z japonsko avtomobilsko industrijo tedaj še nihče ne bi samodejno povezal.

Le kdo jo je oblikoval?

 Vzpodbudo za nastanek tega avtomobila so sicer prinesli športni uspehi sicer serijskih limuzin publice in corone na veliki nagradi Japonske v Suzuki leta 1963, botrovala pa mu je tudi želja Japoncev, da bi se dokazali tudi na področju športnih avtomobilov.

toyota 2000 GT | Avtor: Toyota Toyota

Toyota 2000 GT je bila skupek različnih zamisli in zasnov. Te so bile po eni strani angleške, po drugi pa tudi italijanske ali ameriške, oblikovne linije pa je avtomobil vsekakor pobral pri jaguarjih, lotusih, ferrarijih, corvette, bristollih in podobnih športnih avtomobilih. Pri njegovem oblikovanju in razvoju so ubrali nenavadno bližnjico, saj niso izdelali glinenega modela v naravni velikosti, ampak so model v merilu 1:5 kar naravnost »povečali« v tri prototipe.

Toyota Yaris GR Avto "To se mi je zgodilo le dvakrat do zdaj"

Toyota ni nikoli uradno izdala, kdo je 2000 GT oblikoval. Avtomobil je bil plod sodelovanja s tovarno motociklov Yamaha, njegove oblike pa naj bi se domislil bivši BMW-jev oblikovalec Albrecht Goertz. Goertz se je o izdelavi športnega vozila na Japonskem v sodelovanju z Yamaho najprej pogovarjal z Nissanom, ki pa je od njegove zamisli kmalu odstopil. Yamaha se je potem povezala s Toyoto in nastalo je dolgotrajno zavezništvo.

toyota 2000 GT | Avtor: Toyota Toyota

Visoko zmogljivi GT

Leta 1967, dve leti po debiju prototipa v Tokiu, je serijska toyota 2000 GT končno zapeljala na cesto. Kmalu se je izkazalo, da gre za visoko zmogljivi GT, ki je svoje konstruktorje in voznike navdušil s skladnimi oblikami, dominantnim »jaguarsko E-typovskim« dolgim nosom in zmogljivim 1.988-kubičnim šestvaljnim motorjem z dvema odmičnima gredema v glavi. Motor, ki so ga oskrbovali trije Solexovi vplinjači, je z močjo 150 'konjev' pospeševal skoraj do 230 km/h.

Avto "Ne naredite mi več dolgočasnih avtomobilov"

Aluminijasta karoserija je bila privita na jekleno šasijo v obliki črke X, skupaj z notranjostjo potniške kabine pa so jo ročno izdelovali pri Yamahi. Zato si med seboj nista bila podobna niti dva avtomobila. Masa je bila med prednjo in zadnjo osjo razporejena v precej enakomernem razmerju 55 : 45, na obeh premah pa so bile kolutne zavore, ki jih na japonskih avtomobilih prej še ni bilo. 2000 GT je bila tudi prva Toyota s krmilnim sistemom z zobato gredjo, poleg tega pa je imela še nastavljiv volanski obroč in potovalni računalnik.

toyota 2000 GT | Avtor: Toyota Toyota

Poleg »civilne« različice so pri Toyoti izdelali še tekmovalno z motorjem z drugačnimi odmičnimi gredmi, tremi Webrovimi uplinjači, večjim kompresijskim razmerjem ter močjo 200 'konjev'. Z njo so postavljali tudi svetovne rekorde. S povprečno hitrostjo 206,18 km/h je prevozila 10.000 kilometrov, z 206,4 km/h pa 15.000 kilometrov, dvainsedemdeset ur pa je vozila s povprečno hitrostjo 206,02 km/h. Poleg tega je potolkla še trinajst drugih svetovnih rekordov.  

Bondov avtomobil

Predelana različica toyote 2000 GT je nastopila tudi v filmu o tajnem agentu 007 Živiš le dvakrat. Sean Connery oziroma James Bond je bil namreč previsok, da bi lahko udobno sedel v Japoncem prilagojenem avtomobilu, filmski scenarij pa je predvidel tudi zračne posnetke. Avtomobilu so zato »odrezali« streho in za film izdelali tri kabriolete: srebrnega in dva bela.

toyota 2000 GT | Avtor: Toyota Toyota

Sprva so imeli vsi trije streho vrste targa, potem pa so filmski rekviziterji enega predelali v popolni kabriolet, da bi dobili dobre posnetke igralcev. Njegovo vetrobransko steklo je bilo iz pleksi stekla, ki so ga za lažje snemanje od spredaj lahko tudi odstranili. Platišča koles so imela poleg tega v nasprotju s Toyotinimi navadami a v skladu s takratno modo tudi kovinske napere.

Toyota corolla Avto Najbolje prodajan avtomobil vseh časov praznuje

Ko so končali snemanje, je eden od teh avtomobilov kot »pace car« vozil na dirkah prvenstva Fuji International Raceway, po koncu kariere pa so ga dali v razrez, ker ga ni bilo mogoče registrirati. A govorice pravijo, da je delavnica, ki so ji zaupali razrez, avtomobil dejansko skrila in obdržala. Drugi Bondov avtomobil je po večletni karieri razstavnega modela končal v Toyotinem muzeju, tretjega pa ima zasebni zbiralec.

toyota 2000 GT | Avtor: Toyota Toyota

Komentarjev 1
  • Megan_Conner 12:40 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače.. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti............>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦