Avto > Iz druge roke
6434 ogledov

Rabljeni avtomobili brez velikih okvar

AMZS pomoč na cesti Saša Despot
Nemška agencija za certificiranje potrošniških izdelkov TÜV Süd je tudi konec lanskega leta pripravila poročilo o najpogostejših napakah rabljenih avtomobilov.

Poročilo sicer obravnava predvsem kakovost posameznih avtomobilskih modelov, vendar pa se dotika tudi ostalih področij. Med njimi je seznam najbolj pogostih okvar, ki so se v povprečju pojavljale na rabljenih avtomobilih, starih do tri, pet, sedem, devet in enajst let.

AMZS pomoč na cesti Primerjava Avto Primerjava: zakaj so se avti kvarili l. 1998 in zakaj se danes?

Agencija ugotavlja, da je stanje avtomobilov, ki ga preverjajo z zelo natančnimi pregledi, v vseh teh letih relativno stabilno, kar velja tudi za ustreznost čistosti izpušnih plinov, ki imajo v prizadevanjih za bolj prijazno življenjsko okolje vse večjo vlogo.

Okvare avtomobilov | Avtor: TUV Sud TUV Sud

Števec avtomobila Avto Kateri avtomobili prevozijo največ kilometrov?

Več pozornosti do okolja

Sicer poudarjajo, da se je ustreznost vsebnosti izpušnih plinov v času po zaostritvi meritev sicer za nekaj časa poslabšala, vendar se je kmalu povečala tudi občutljivost naprav v servisnih delavnicah, zato so nastavitve motorjev postale boljše, s tem pa so se zmanjšala tudi odstopanja izpušnih plinov od dovoljenih standardov. Za varovanje okolja je pozitivno tudi to, da v zadnjih letih beležijo tudi vse manjše izgube motornega olja, ki so bile nekaj časa precej akutna težava motorjev.

To trditev mogoče podkrepi tudi dejstvo, da na seznamu napak sicer najdemo krmiljenje motorja in z njim povezane težave, vendar te bolj do izraza pridejo šele proti koncu ocenjevalnega obdobja.

menjava gum Reportaža Avto Vulkanizerji povedali, kdaj pričakujejo gnečo

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del | Avtor: Pixabay Pixabay

Obremenjeni deli avtomobila

Sicer v statistiki odkritih napak na avtomobilih lahko vidimo, da jih ima večina težave predvsem z lučmi, pa naj gre za žaromete, zadnje luči ali pozicijske luči, poleg tega pa tudi z zavorami in obesami, kar bi lahko pripisali tudi dejstvu, da gre v tem primeru za zelo obremenjene dele avtomobila, ki še bolj obremenjeni postajajo zaradi hektičnega sloga vsakdanjega življenja in z njim povezanih kratkih voženj z malo obzira do tehnike. Avtomobili postajajo tudi vse večji in težji, kar pomeni, da so omenjeni sklopi vse bolj obremenjeni.

Po drugi strani se trmasto na dnu drži karoserija z zgledno zaščito proti rjavenju in mehanskim poškodbam, enako pa bi lahko veljalo tudi za druge sklope, ki niso podvrženi neposrednim mehanskim obremenitvam.

ZF hibridni menjalnik, Tehnološka konferenca GMT Avto Menjalniki so se spremenili

Motor agregat | Avtor: Proizvajalec Proizvajalec

Največ težav z motorji

O tem, kakšne izkušnje ima s pogostimi okvarami avtomobilov smo vprašali Primoža Rožnika, trikratnega mehanika leta in vodjo Tehnološke akademije GMT, ki je povedal, da je napak na avtomobilih v zadnjem času manj kot pred leti. Še največ težav je povzročajo motorji in z njimi povezana tehnika, kakršni so injektorji goriva, sistemi skupnih gorivnih vodov, turbine, ventili EGR, filtri DPF in podobno. Poleg tega se pojavijo tudi iztrošene sklopke in zavore, a pri tem gre bolj za elemente, ki se obrabljajo in jih je treba prej ali slej zamenjati.

vw polo TGI Avto Presenečenja meritev izpušnih plinov

Sicer se podobne napake bolj ali manj pojavljajo pri vseh avtomobilskih modelih, saj so njihovi osnovni sistemi bolj ali manj enaki, saj jih dobavlja le nekaj velikih dobaviteljev. A opažajo tudi, da kljub temu obstajajo razlike v kakovosti med posameznimi znamkami. So pa sistemi postali v zadnjih letih veliko bolj zapleteni in bolj zahtevna so postala tudi njihova popravila.

TÜV Rheinland, skener poškodb na vozilu Avto Skenerji za ugotavljanje škode na pločevini

menjava gum | Avtor: Saša Despot Saša Despot

menjalnik CVT Avto Tale menjalnik nam ponuja nešteto prestav
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.