Avto > Iz druge roke
10461 ogledov

Tehnični pregledi: Najbolj in najmanj zanesljivi majhni mestni avtomobili

AMZS tehnični pregled Saša Despot
Nemška agencija za tehnične preglede TÜV je spet objavila svoje letno poročilo o tehničnem stanju avtomobilov. Tokrat so pod drobnogledom predstavniki majhnih mestnih avtomobilov.

Poročilo sloni na tehničnih pregledih več kot 10,2 milijona vozil, v splošni razvrstitvi pa je 221 modelov, torej lahko govorimo, da poročilo obsega praktično vse avtomobilske modele, ki so v Evropi naprodaj.

Majhni mestni avtomobili so v Evropi vedno bili med najbolj priljubljenimi avtomobili in še vedno so, čeprav so nesmiselna kolateralna žrtev vse bolj strogih okoljskih predpisov, ki jih proizvajalce ne morejo vračunati v njihovo ceno. Med drugim imajo prednost tudi zaradi ugodnih cen ter praktičnosti ob majhnih zunanjih merah, ki jim zagotavljajo tudi okretnost. Kateri so se torej izkazali za najbolj in kateri za najmanj zanesljive?

Najbolj zanesljiva peterica

Hyundai ix20 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hyundai ix20

Majhen korejski enoprostorec, ki je nastal na osnovi hyundaia i20, ni več naprodaj, zato ga lahko zainteresirani vozniki kupijo le rabljenega. Hyundai ix20 je bilj prostoren od hyundaija i20, zato je tudi bolj univerzalno uporaben. Poleg tega je, sodeč po poročilu TÜV, skoraj brez omembe vrednih okvar.

Peugeot 208 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peugeot 208

Evropski avto leta 2020 si je očitno zaslužil to priznanje. Med najmlajšimi avtomobili se je namreč izkazal za najbolj zanesljivega. V prid mu gre drzna oblika, mešane občutke pa še vedno vzbuja notranja ureditev i-Cockpit.

Kia picanto | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kia picanto

Čeprav je njegova kategorija skoraj že izginila iz avtomobilskega sveta, ima Kia v ponudbi še vedno picanta. In očitno je tudi zelo dobro izdelan avtomobil, saj se je v poročilu z zelo malo napakami znašel pri vrhu.

mazda 2 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mazda 2

Mazda 2 je zasnovana na preskušeni tehniki, kar je tipično za japonsko znamko. To je pripomoglo tudi k majhnemu deležu napak, ne le med dve do tri leta starimi avtomobili, ampak tudi med šest- in sedemletnimi.

Smart forfour | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Smart forfour

Smart trenutno izdeluje le električne avtomobile, ki jih proizvaja Mercedes-Benzov partner na Kitajskem. Še v zadnji generaciji pa so smarti v štirisedežni izvedbi prihajali tudi iz Novega mesta in so bili med najbolj zanesljivimi avtomobili svojega razreda.

Najmanj zanesljiva peterica

Hyundai i10 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hyundai i10

Malce ironično je, da se je med najmanj zanesljivimi majhnimi avtomobili znašel hyundai i10, saj se je tehnično praktično enak kia picanto znašel med najbolj zanesljivimi. Vendar pa žal tako kažejo izsledki TÜV.

Škoda citigo | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Škoda citigo

Češka različica volkswagna up!-a je bila v svojem času med najbolj dosegljivimi in tudi najbolj priljubljenimi majhnimi avtomobili. Vendar pa se z zanesljivostjo ni najbolj izkazala, saj je v poročilu TÜV niže od večine tekmecev.

Audi A1 Sportback | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Audi A1

V spodnjem delu lestvice zanesljivosti se je znašel tudi pripadnik premijskega segmenta, audi A1. To je malce nenavadno, ker se je večina audijev uvrstila med najbolj zanesljive avtomobile.

Ford Fiesta mHEV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ford fiesta

Majhen avtomobil ameriško-angleško-nemškega porekla je bil dolga leta prodajna uspešnica, dokler se mu ni Ford odpovedal. A zanesljivost ni njegova najboljša lastnost, znašel se je v spodnjem delu poročila TÜV.

Nissan micra | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nissan micra

Majhni mestni avtomobil japonske znamke nastaja v sodelovanju s francoskim Renaultom in pod njegovo karoserijsko pločevino se v bistvu še vedno skriva tehnika prejšnje generacije renaulta clia. To se je odrazilo tudi v rezultatu na tehničnih pregledih TÜV.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.