Avto > Iz druge roke
16009 ogledov

To ostane od motorja avta, če ga navijete na 50 tisoč vrtljajev

Jeep Wrangler Sahara Saša Despot
Posledice voznikove napake so bile katastrofalne.

Neki lastnik terenca jeep wrangler je svoj avto z nastavkom priklopil na avtodom in se odpeljal. To je v ZDA pogosta in dovoljena, predvsem pa udobna praksa prevažanja po tamkajšnjih asfaltiranih prostranstvih, medtem ko lahko terenca izkoristiš na točkah postanka v divjini.  

A lastnik je ob priklopu na avtodom po dogodivščini na terenu storil velikansko napako: ročico ročnega menjalnika je po pisanju Jalopnika sicer prestavil v nevtralno, a pozabil je enako storiti z ročico reduktorja, ki je ostala v načinu (4LOW), menjalnik z motorjem pa povezan s kolesi. Po izračunu Jalopnika je v menjalniku ostalo razmerje prenosa 84:1!

Ko je voznik z avtodomom pospešil do potovalne hitrosti okoli 80 km/h, se je motor wranglerja začel vrteti z neverjetno hitrostjo prek 50.000 vrtljajev, kar je okoli desetkrat nad "rdečim območjem". Moralo je slediti neizogibno ...

Uničen motor | Avtor: TikTok TikTok

Motor je dobesedno razneslo, odtrgalo je glavno gred, dva valja pa sta z ojnicama vred dobesedno prebila blok. Sklopka in vztrajnik sta uničila notranjost menjalnika in zlomila gred ... Lastnik si je povzročil škodo, ki po izračunih presega 25 tisoč evrov, zato je velika verjetnost, da je avto postal totalka, čeprav od zunaj izgleda povsem nedotaknjen.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ode 18:24 22.marec 2021.

    Vem za en primer, ko je dizel motor "ponorel", in sicer pri golfu 1, ker je lastnik nalil bistveno preveč motornega olja. Ponorel je med vožnjo z ogromno modrikastega dima in se ga ni dalo ugasniti, dokler ni sam ugasnil. ...prikaži več Ko se je segrel je začel je preko oljnega odduška kuriti lastno motorno olje, dokler ni nivo dovolj padel, da gred in ojnice niso več tolkle po olju.

  • Janez_53 10:07 22.marec 2021.

    Bilo bi lepo, če bi kak dober avtomehanik malce bolj podrobno obrazložil delovanje tega vozila, ker članek je tako na oko precej neverodostojen oziroma je pisec popoln laik kar se tiče avtomobilov.

  • jjjaaannneeezzz 09:23 22.marec 2021.

    Hihihihi, a je že prvi april? Od kdaj mora biti reduktor v nevtral, če je menjalnik v nevtral. Če je menjalnik v nevtral, potem se ne bo noben bat premikal. Pa tudi avtodom bi malo težko vlekel jeepa, ki bi ...prikaži več imel vklopljene pogone v reduciranem načinu. Pa še: večina avtov je dimenzionirana tako, da se bo prej kaj drugega polomilo, kot pa motor ali menjalnik. Vsi lastniki Land Roverjev (starih) točno vedo, kaj gre najprej:)