Avto > Iz druge roke
13598 ogledov

Uradno: Tako stare avtomobile vozimo Slovenci

AMZS tehnični pregled Saša Despot
V Sloveniji je povprečna starost osebnih avtomobilov bistveno nižja kot v povprečju EU. Imamo pa tudi zelo "nove" tovornjake in tudi avtobuse ter kombije.

V Evropski uniji (EU) je registriranih 250 milijonov osebnih avtomobilov, njihova povprečna starost je natanko 12 let. To izhaja iz analize evropskega združenja ACEA, ki je del večje analize z imenom Avtomobilska industrija 2023/2024. Podatki, ki so jih objavili, se nanašajo na leta 2019, 2020 in 2021. Po tej analizi je tudi povprečna starost lahkih gospodarskih vozil v EU 12 let, tovornjakov 14,2 leta in avtobusov 12,7 leta. Slovenija je v vseh kategorijah pod povprečjem EU.

ACEA objavila povprečno starost vozil v EU | Avtor: ACEA ACEA

Naši osebni avtomobili so po podatkih ACEA v povprečju stari 11 let, torej leto dni mlajši od povprečja EU v letu 2021. Najstarejše avtomobile vozijo Grki, kjer je povprečna starost osebnih avtomobilov do 17 let. Če pogledamo naše sosede, je povprečni madžarski osebni avto od Slovenskega starejši za 3,5 leta (14,5 leta), hrvaški za dve leti (13 let), italijanski za 1,2 leti (12,2 let), Avstrijci pa v povprečju vozijo precej novejše avtomobile, saj je povprečna starost avtomobila pri severnih sosedih 8,7 leta.

Najnižja povprečna starost osebnih avtomobilov je v Luksemburgu, majhni državi z visokim življenjskim standardom in plačami. Tam je povprečen osebni avtomobil star le 7,6 leta.

ACEA objavila povprečno starost vozil v EU | Avtor: ACEA ACEA

Imamo manj avtomobilov od povprečja EU in sodobne tovornjake

Boljši od povprečja EU smo tudi pri starosti avtobusov. V Sloveniji je povprečen avtobus star 9,9 leta, v EU pa 12,7 leta. Po starosti avtobusov smo približno enaki kot na primer Nizozemska, ima pa veliko držav Zahodne Evrope novejši vozni par, vzhodne in južne pa starejšega. Grški avtobusi so v povprečju stari 19 let, v Romuniji pa celo več kot 20 let. Nasprotno je povprečna starost avtobusov v Avstriji le 5 let.

Grki imajo tudi v ostalih kategorijah najstarejši vozni park v Evropi. Tam je povprečna starost kombija 20,8 leta (v Sloveniji 9,9 leta), povprečna starost tovornjaka pa celo 22,7 leta (v Sloveniji 9,7 leta). Tovornjaki, ki imajo slovenske registrske tablice, so med najnovejšimi v celotni Evropi, kažejo podatki ACEA.

ACEA objavila povprečno starost vozil v EU | Avtor: ACEA ACEA

Zanimiv je tudi podatek o številu registriranih avtomobilov na tisoč prebivalcev. Če mislite, da smo po tem kazalniku med tistimi, ki imamo največ avtomobilov, se motite. Imajo jih celo manj od povprečja EU, in sicer 634 na tisoč prebivalcev, medtem, ko je povprečje EU 651 avtomobilov na tisoč prebivalcev. 

Največ avtomobilov na tisoč prebivalcev je registriranih na Poljskem in na Cipru - 796. Sledi Luksemburg (788). Po tem kazalniku imajo najmanj avtomobilov v Latviji (453), Romuniji (461) in na Madžarskem (476).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Vrtnica 09:33 22.oktober 2023.

    Upokojenci z minimalnimi pokojninami hočeš nočeš moramo ga istrošiti do konca. Banke in država itak nam to ne dobust kretit namreč.

  • johny68 09:23 22.oktober 2023.

    Prihaja kubanska resnica 40+ let bodo stari avtomobili.

  • vzev 09:14 22.oktober 2023.

    Avto bodo vedno starejši, ker pač večina ne želi imeti teh računalnikov na cesti. Naj dajo nazaj normalne avte, pa jih bodo ljudje tudi kupovali. Včasih so ljudje npr. pred penzijo kupili nov avto. Sedaj marsikoga slišim, da ne želi ...prikaži več te tehnologije. Ne vem zakaj se v avto sili nekaj kar ljudje ne želijo.