Avto
2497 ogledov

Iz Maribora prihaja prvak v virtualnem avtomobilskem dirkanju

Kevin Siggy Rebernak
1/6
McLaren
Slovenci imamo prvaka v virtualnem avtomobilskem dirkanju, 21-letnega Mariborčana Kevina Siggyja Rebernaka, ki je premagal kar pol milijona tekmecev in bo postal tudi novi član McLarnove ekipe.

Decembra je namreč na McLarnovem sedežu v Wokingu potekal finale tekmovanja McLaren Shadow Project, na katerega se je Rebernak uvrstil preko spletne dirkaške simulacije Asseto Corsa Competizione. Po šestih dirkah, na kateri so se pomerili finalisti, ki so se na tekmovanje uvrstili peko različnih dirkaških platform, je pometel s konkurenco. Zmagal je v petih od šestih dirk, na eni pa je bil drugi, kar je bilo dovolj za skupno zmago.

Kevin Siggy Rebernak | Avtor: McLaren McLaren

Poleg slave in nagrad mu je zmaga prinesla tudi pogodbo o sodelovanju z ekipo McLaren Shadow, v okviru katere bo postal član McLarnove tovarniške dirkalne ekipe. V njegovi novi "službi" se mu lahko zgodi, da bo nastopal tudi na resničnih dirkah, s katerih ima že nekaj izkušenj, saj je nekaj krogov vozil celo pravi mercedes-AMG GT-R razreda GT4, prve kilometre pa je odpeljal v predelanem vw golfu, ki ga je njegov oče pripravil za gorske dirke.

A najbolje, da nam Kevin Siggy Rebernak sam pove, kakšne so njegove izkušnje z virtualnim in pravim dirkanjem in kaj pričakuje od sodelovanja z McLarnom.

Kaj vam pomeni zmaga na v McLarnovi dirkaški seriji Shadow Project?

Zmaga v seriji McLaren Shadow Project mi veliko pomeni, saj zame in za mojo kariero pomeni velik korak naprej v pravi dirkaški svet, v katerem se vidim že od začetka dirkanja. Že dirkati oziroma biti član ene najbolj znanih ekip v Formuli 1 mi veliko pomeni, ker vem da sem se za to zelo dolgo trudil in dal vse iz sebe, da sem postal eden najboljših

Pri enaindvajsetih letih imate že dobro desetletje izkušenj v računalniških igrah in dirkanju preko spleta. Koliko se je v tem času spremenilo?

Po tolikšnem času se je spremenilo zelo veliko. Na začetku sem dirkal samo za hobi, saj se ni tedaj še nič plačevalo. Lige niso imele nobenih nagrad. Ekipe takrat niso imele sponzorjev. Obstajalo je precej manj lig in nobena organizacija ni bila zainteresirana za spletno dirkanje, saj se je vse šele razvijalo. Zdaj, po vsem tem času pa se organizacije od WTCR preko Blancpain GT3 do Formule 1 že pojavljajo v virtualnem dirkanju in iščejo dirkače, ki so dovolj spretni za vožnjo pravih dirkalnikov. Kar za nas, ki nimamo denarja, da bi si lahko privoščili pravo dirkanje, pomeni, da lahko do svojega cilja pridemo na drug način.

Kevin Siggy Rebernak | Avtor: McLaren McLaren

Je to torej bolj dejavnost za mlade ali so zraven tudi starejši?

V tem tekmovanju se pojavlja zelo veliko mladih, še posebej v bolj znanih in zahtevnih serijah, je pa tudi nekaj ljudi, ki so zelo dobri tudi v starejših letih. Se pa res redko zgodi, da se pojavi kakšen tekmovalec, ki je starejši od štirideset let in se poteguje za najboljše čase in nagrade na najbolj znanih serijah.

Je to, tako kot dirkanje na pravih stezah, bolj moški šport ali so zraven tudi ženske?

V virtualnem dirkanju se veliko lažje začne voziti, kot pa pri pravem dirkanju, tako da zaradi tega lahko v elektronskem športu vidimo več žensk. Vendar pa jih v svoji karieri sam nisem videl veliko, ker jih dirkanje preprosto ne zanima toliko kot moške. Nikjer ni omejitev glede spola, Predvsem zato, ker se vse dogaja virtualno na računalnikih in ne v pravih dirkalnikih.

Kako dejansko potekajo dirke preko spleta?

Obstajajo serije z dirkami, ki so v začetku leta že vnaprej organizirane za celotno sezono, vendar pa je najbolj popularen način, da se najprej za določen čas pomerite v kvalifikaciji na simulaciji, ko pa se konča, pa greste naprej v razne dirke sezone ali pa kar v finale nekje po Evropi. Seveda je veliko kombinacij tekmovanja, najprej pa je seveda pomembno, da se registrirate z ali brez ekipe in plačate vstopnine. Imeti morate tudi igro in vse komponente, ki se uporabljajo v določeni seriji. Zdaj, ko je za dirkanje toliko zanimanja, je bilo uvedeno tudi pravilo, da moraš biti star vsaj osemnajst let. To pravilo so uvedli predvsem zaradi raznih nagrad, saj najboljšim ponujajo denarne nagrade ali pa celo vožnje v pravih dirkalnikih, tako da je pomembno, da imamo tudi vozniški izpit.

Leta 2020 boste postali del McLarnove vadbene ekipe. Kaj to pomeni, kaj vas čaka?

Nisem še povsem gotov, kaj me čaka v letu 2020. Pogovarjal sem se z managerjem ekipe, ki pa mi ni povedal veliko o tem, kaj vse bom delal, kje bom tekmoval, saj se moramo še dogovoriti, kaj pričakujemo od tega leta. Vseeno pa pričakujem kaj več kot samo virtualno dirkanje. Upam da bo vmes tudi vožnja njihovih cestnih avtomobilov in tudi to, da bom prisoten na dirkah Formule 1.

Preskusili ste se tudi v vožnji z dejanskim avtomobilom. Kako bi opisali razlike med virtualnim in dejanskim dirkanjem?

Razlike med virtualnim in pravim dirkanjem je težko opisati. Težko rečem, kje vse so simulatorji blizu pravih avtomobilov, ker tekmujem na več platformah in vsaka je drugačna. Če pa bi moral oceniti, katera simulacija je res najbližja občutkom pravega dirkalnika, sta simulaciji Assetto Corsa in Assetto Corsa Competizione zelo blizu realnosti dirkanja. A pri tem še vedno manjkajo občutki moči in strahu. Ampak tega še dolgo ne bo možno izvesti.

Bi raje ostali v virtualnem okolju ali vas morda privlačijo tudi dirke s pravimi dirkalniki?

Že od začetka sem hotel sodelovati v pravem dirkanju, ampak zaradi denarja žal tega še ne morem početi. V virtualnem okolju še vedno rad dirkam, vendar si za cilj vedno sem in si bom postavljal pravo dirkanje. Za začetek je bilo virtualno dirkanje dovolj, v prihodnosti pa najbolj logičen cilj vidim v Formuli 1, najbolj realen in seveda najbolj znan pa v dirki 24 ur Le Mansa.

Kevin Siggy Rebernak | Avtor: McLaren McLaren

Kdo so vaši vzorniki tako v virtualnem kot tudi dejanskem dirkanju?

Vzornikov v virtualnem dirkanju zares nisem imel, ker ni bilo nobenega dirkača, po katerem bi se lahko zgledoval. Kar se tiče pravega dirkanja, sta mi bila vzornika oba starša, oče, ker je sam tudi dirkal, mama pa, ker so ji avtomobili in dirkanje zelo všeč. Največji vzornik izven družine je pa seveda Kimi Raikkonen.

Na Nizozemskem študirate razvoj računalniških igric. Kaj obsega ta študij in kakšne so možnosti nadaljnje kariere? Na prvi pogled se zdi precej specifična dejavnost?

Po tem študiju lahko postanem ustvarjalec iger ali pa oblikovalec, umetnik ali programer. Specifično je namenjen izdelovanju iger in aplikacij za računalnike ali telefone. S to izobrazbo se lahko zaposlim pri najboljših podjetjih za izdelovanje iger, če se mi seveda pokaže priložnost, lahko pa najdem zaposlitev tudi v manj znanih neodvisnih podjetjih.

Bi študij priporočili slovenskim dijakom?

Če si dijak želi takšne prihodnosti, bi to lahko bila ena izmed najboljših možnosti. Najbolj pomembna je še vedno odločitev, da gre študirat izven Slovenije, ker imaš v tujini več možnosti za prihodnost.

Komentarjev 1
  • mojca72 09:18 11.januar 2020.

    Čestitam! Upam, da bomo Slovenci dobili voznika v F1, to bi bil ogromen dosežek.