Avto
1278 ogledov

Iznašli način, kako z eksplozijami reševati življenja

Heavy Rescue Anže Petkovšek
Morda bo ena najhujših nočnih mor reševalcev in gasilcev, ko hitijo na pomoč v nesrečah z modernimi avtomobili, postala preteklost.

Bosch je najavil napravice, s katerimi bo preprečeval možnost električnega udara pri elektrificiranih vozilih v primeru nesreč. Gasilci in reševalci morajo biti v nesrečah s takšnimi vozili še posebej pozorni. Še preden lahko razprejo karoserijo in pomagajo ponesrečenim, morajo namreč poskrbeti, da ni možnosti stika z visokonapetostnim električnim tok. Ob poškodovani karoseriji namreč lahko pride tudi do poškodb izolacije kablov in s tem stika s kovinskim delom karoserije, kar je smrtno nevarno tako za reševalce kot potnike v vozilu.

Bosch električni avto nesreča | Avtor: Bosch Bosch

Boscheva ideja je, da bi bile v avtu na znanih mestih vgrajeni majhni polprevodniki kot del pirotehničnega stikala. V primeru zaznave nesreče bi čip v delčku sekunde poslal signal v pirotehnično enoto, ta pa bi z majhno nadzorovano eksplozijo uničila del kabelskega sistema in tako hitro ter učinkovito prekinila tokokrog. S tem je odstranjena možnost električnega šoka ali požara.

Na ta način bo hibridno vozilo, priključni hibrid ali baterijsko vozilo v trenutku postalo varno, prvi posredovalci pa bodo lahko takoj začeli pomagati ponesrečencem. S tem bodo prihranili dragocene sekunde ali celo minute, napoveduje Bosch.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.