Avto
165 ogledov

James May mora prodati svoj avto iz zelo nenavadnega razloga

Rolls-royce corniche Jamesa Mayja
1/5
Profimedias
James May mora prodati svojega dragocenega rolls royca, saj je alergičen nanj. V osnovnem pomenu besede.

Na dražbi hiše Bonhams se je znašel rolls royce corniche, letnik 1972. Njegov lastnik je James May, eden izmed voditeljev šova Grand Tour. To je tisti rolls, ki ga je May uporabljal med snemanjem še kot voditelj serije Top Gear leta 2008, ko je dokazoval, da je mogoče kupiti rabljen avto tako prestižne znamke za ceno ford mondea ali VW passata.

V isti seriji je njegov “kompanjon” Jeremy Clarkson vozil mercedes-benza 600, dvojec pa je počel z avtomobiloma raznovrstne teste, dokler na koncu nista napravila pravega prometnega kolapsa v središču Londona.

May je velik navdušenec nad modeli znamke Rolls Royce in njegova življenjska želja je bila, da si bo nekoč omislil katerega model corniche, ki mu je bil vedno najljubši. Že leta 1988 je dejal, da je kupe najboljši, saj je "tih, superiorno udoben in tipično britanski." A želja se mu je izpolnila šele leta 2007, ko je kupil model corniche, letnik 1972. 

Luksuzna kočija z dvemi vrati

Gre za prestižnega dvovratnika, ki ima pod pokrovom 6,75-litrski V8 motor s "približno 235 konjskimi silami" (175 kW), ki poženejo kočijo vse do hitrosti 195 km/h. "Kapitan počasni" seveda tega ne bi storil niti v sanjah, je pa na omenjenem testu v Top Gearu na pisti dosegel nekaj prek 150 km/h. A pravi, da je idealna potovalna hitrost cornicha okoli 100 km/h. 

In zakaj po 10 letih in prevoženih manj kot 15 tisoč kilometrih prodaja svoj sanjski avto? Ker ga ne more več voziti, saj je May alergičen na belo usnje, v katerega je odeta notranjost rollsa. "Če se vozim več kot pol ure, me začne vse srbeti in na koncu moram prekuhati vsa oblačila," je utemeljil prodajo na spletnem forumu. Opcija, da bi usnje zamenjal, očitno tudi ne pride v poštev.

Avto gre na dražbo marca, May pa pričakuje, da bo zanj dobil 1,5- ali celo dvakratnik več od cene, ki jo je sam plačal ob nakupu. Izklicna cena je sicer okoli 30 tisoč funtov, čeprav so se v preteklosti dobro ohranjeni cornichi prodajali po precej višji ceni, saj gre za zelo redek avto. Mayjev gotovo je ohranjen, kar priča tudi podatek, da je vsak tehnični pregled zadnjih desetih let opravil brez najmanjših težav. 

Za primerjavo, novi rolls royce wraith, naslednik modela corniche, stane od okoli 300 tisoč evrov naprej. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.