Avto
44 ogledov

Janković zahteva pospešek, varnosti ne

Zoran Janković, audi Žurnal24 main
Protokolarni audi A8. Ljubljanski župan potrebuje kar 258 kilovatov moči pod pokrovom in pospešek od 0 do 100 km/h v 5,5 sekunde.

Razpis. Tri leta se bodo Zoran Janković in njegovi gostje za 1.090 evrov mesečne najemnine vozili v audiju A8 4,2 TDi quattro, ki ga je dobavil Porsche Leasing. Mestna občina Ljubljana (MOL) bo plačevala le gorivo.

V oči bode opremljenost vozila, saj so razpisni pogoji zahtevali najmanj tri litre delovne prostornine in hkrati najmanj 220 kW (301 KM), kar je zdesetkalo možne ponudnike zgolj na osemvaljnega zmagovalca in dva modela BMW. Na MOL utemeljujejo, da "večji motor pomeni manjšo porabo, hrupnost v kabini in izpuste v okolje". Vendar bi isti audi s trilitrskim motorjem, ki je izpadel zaradi nezadostne, "le" 184-kW moči, v povprečju porabil za liter manj goriva, izpust bi bil manjši za 25 g CO2, motorja pa imata identične podatke o hrupnosti. Po ceniku je šestvaljni A8 cenejši za 20 tisoč evrov, bi se pa župan odpovedal 1,2 sekunde pospeška.

Varnost v ozadju

Preostali pogoji niso zahtevali nikakršnega posebnega udobja; potnika zadaj bosta deležna le zavesic in lastnega upravljanja klime, medtem ko je gretje in hlajenje sedežev rezervirano za šoferja.

Po naših izračunih je v skladu z razpisom opremljeni avtomobil vreden okoli 106 tisoč evrov, a za ta denar ne ponuja nikakršne napredne varnostne tehnologije za pomoč pri vožnji v obliki uporabnega radarskega tempomata, IR-kamere, opozorila pred nenamernim menjavanjem pasov ... Na MOL pravijo, da avto že v osnovi "ustreza varnostnim standardom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.