Avto
14 ogledov

Japonci odpoklicujejo 2,9 milijona vozil

Zračna blazina Shutterstock
Japonski proizvajalci avtomobilov bodo zaradi nepravilnega postopka izdelave pogonskega dela sovoznikove zračne vreče po vsem svetu v servisne delavnice odpoklicali skoraj tri milijone vozil.

Gre za štiri japonske proizvajalce vozil: Toyoto, Nissan, Mazdo in Hondo, je sporočil japonski minister za promet.


Zaradi nepravilnega postopka izdelave pogonskega dela sovoznikove zračne vreče, lahko pride v primeru njenega proženja do poškodbe inflatorja, kar bi utegnilo pripeljati do poškodb sopotnika, so sporočili iz Toyote. Gre za vozila, izdelana med letoma 2000 in 2004.

Toyota bo v Evropi vpoklicala približno 490 tisoč vozil modelov yaris, corolla in avensis. Doslej poročajo o skupaj petih poškodbah inflatorja (dva primera v ZDA in trije na Japonskem). V nobenem primeru ni prišlo do poškodb potnikov.

Slovenski uvoznik je sporočil, da bo na pregled inflatorja v Sloveniji povabljenih 1.612 lastnikov zgoraj omenjenih modelov.

Iz zastopnika Honde v Sloveniji, družbe AC-Mobil, so sporočili, da bo Honda vpoklicala nekatere modele vozil honda civic, stream, jazz in CR-V, vsi modelno leto 2001-2003. V Sloveniji je bilo prodanih 115 vozil. Vsi lastniki vozil bodo ob izdaji vpoklica pisno obveščeni in povabljeni na brezplačni pregled oziroma zamenjavo rezervnega dela, so pojasnili.

Komentarjev 2
  • Sandi Masnec 13:36 12.april 2013.

    Mazda je par let nazaj,odpoklicala nekaj svojih vozil,ampak je treba vedit da je mazda že par let 1 na lestvica kvalitete po izboru AutoBild in da gre res za kvaliteten avto.

  • pikijakob 09:49 12.april 2013.

    Zanimivo da mazda nikol ne pokliče svojih vozil na pregled. Al res ni nič narobe al pa gobc držijo in upajo da ne bo noben opazil.