Avto
123 ogledov

Japonci zaradi zračnih blazin vpoklicujejo

Nesreča Shutterstock
Primer zračnih blazin Takata je vzel nove žrtve med proizvajalci avtomobilov, tokrat je večje število zaobjetih vozil tudi v Sloveniji. V delavnice mora tako samo pri nas več kot 4.500 vozil znamk Toyota in Nissan. Vpoklic napovedala tudi Honda.

Afera z dobaviteljem zračnih blazin, japonsko družbo Takata, je dobila nove razsežnosti, saj so se v sredo zaradi možnosti napačnega proženja pri Toyoti in Nissanu odločili vpoklicati po vsem svetu kar 6,5 milijona vozil. V četrtek je sledila še Honda in napovedala vpoklic 4,9 milijona vozil.

Podobne ukrepe so v preteklih mesecih že izdali tudi drugi proizvajalci, ki so se zanašali na kvaliteto dobavitelja, med drugim Ford, BMW, Honda, Chrysler, General Motors, Mazda, Mitsubishi, Subaru,  ... Napačno delujoče blazine, ki jih med proženjem raznese, ob tem pa lahko v smeri potnikov poletijo kovinski delci ohišja, so po svetu povzročile najmanj šest smrtnih žrtev, od tega pet v ZDA. Vse zaznani primeri so se zgodili v Hondinih vozilih. Še 105 pa je bilo primerov s poškodovanimi zaradi zračnih blazin. Takata je dolgo tajila težave s svojim izdelkom, čeprav je prišlo na dan, da so se vodilni že pred leti zavedali pomanjkljivosti.

Toyota kot največji avtomobilski proizvajalec na svetu, ki tudi uporablja Takatine blazine, se je odločila vpoklicati pet milijonov vozil, ki jih je naredila med letoma 2003 in 2007. Od tega je bilo 1,26 milijona vozil prodanih v Evropi. Nissan pa bo vpoklical 1,56 milijona vozil, od tega jih je 563 tisoč prodal evropskim kupcem. z napovedjo vpoklica pri Hondi je po poročanju Reutersa številka vseh vpoklicanih vozil zaradi afere presegla 31 milijonov. Samo Honda jih je vpoklicala že 19 milijonov.

"Največja težava pri vsem skupaj je, da niti proizvajalci avtomobilov niti Takata niso natančno ugotovili razlogov za napako," je po poročanju Bloomebrga dejal Takeshi Miyao, analitik japonske avtomobilske industrije. "Ne morejo pa vpoklicati kar vseh vozil, ne da bi vedeli, kaj je neposredni vzrok napake, saj bi bili v tem primeru stroški enormni. Pa tudi, sploh se ne ve, katera stran bo krila stroške vpoklica."

Na pomoč vključili ministrstvo

Pri slovenskemu zastopniku za Toyoto so ob novici o preventivnem vpoklicu pojasnili, da bodo pozvali lastnike 4.346 vozil. Gre za modele yaris, avensis, hilux, picnic in rav4, ki so bili izdelani v omenjenem obdobju med 2004 in 2007. Toyotinih vozil z morda spornimi blazinami je v Sloveniji sicer še več, saj uvoznik nima podatkov glede tistih, ki so bila k nam pripeljana iz tujine mimo njih, denimo kot rabljena vozila. Zato so se za korektno obveščanje svojih strank obrnili tudi na Ministrstvo za infrastrukturo, kjer hranijo celotno bazo vozil in lastnikov. 

Pri Nissanu niso sporočili, katere modele vpoklicujejo, naj pa bi se glede menjave sestavnih delov odločali od primera do primera. Tako bodo v Sloveniji sporne inflatorje zračnih blazin predhodno testirali in jih zamenjali po potrebi. Lastnike bodo o vpoklicu pričeli obveščati prihodnji mesec.

PREBERITE ŠE: Zaradi laži na servis tudi Slovenci

Medtem ko pri Takati še ugotovljajo, kaj povzroča napako na njihovih blazinah, pri Toyoti pravijo, da so njihove lastne dosedanje raziskave pokazale, da je napaka povezana z vdorom vlage v inflator. "Zato se je Toyota odločila preventivno zamenjati vse inflatorje, ki niso stoodstotno zrakotesni. Toyota sicer ni zabeležila niti enega primera žrtve poškodb, ki bi jih povzročili delci ohišja inflatorja zračne vreče."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.