Avto
589 ogledov

Jubilejna številka ekskluzivnega slovenskega koledarja

Koledar Alpra Design za leto 2018
1/7
Alpra Design
Avgusta leta 1994 se je na Koroškem pričela pisati posebna avtomobilsko-umetniška zgodba, ki se nadaljuje še po četrt stoletja.

Koroški oblikovalec Aleksander Praper že četrt stoletja riše, oblikuje in izdaja ekskluzivni koledar z nevtralno avtomobilsko tematiko. Tudi letos se ni izneveril tradiciji.

Koledar Alpra Design za leto 2018 | Avtor: Alpra Design Alpra Design

Praper ceni vse sposobne oblikovalce, zelo pa so mu pri srcu alfe. (Foto: Alpra na ekskluzivnem koledarju Avto Namišljen slovenski avto na ekskluzivnem koledarju

"Leta 1994, ko sem bil še mlad dijak in sem ustvaril prvi koledar Alpra design, si nisem mislil, da bom četrt stoletja kasneje pisal to besedilo. Pred vami je jubilejni koledar ALPRA DESIGN! Z njim se zaključuje prvih 25 let zorenja in napredka ter pridobivanja zveste zbirateljske publike, ki ima rada avtomobile, umetnost, estetiko," je na spletni strani zapisal Aleksander Praper, ki je poskrbel, da je za letos natisnjenih 888 koledarjev.

Koledar Alpra Design za leto 2018 | Avtor: Alpra Design Alpra Design

Koledarji Avto Avtomobilski unikati na koledarju

Praper pojasnjuje, da medtem, ko je koledar Alpra design od svojih začetkov naprej zvest globalno edinstveni tematiki prikazovanja nevtralnega avtomobilskega dizajna,, se je avtomobil skozi svojo zgodovino precej spremenil. "Danes je v notranjosti nasičen z obiljem funkcij, informacij in dodatkov, na zunanjosti pa s prelomi, gubami, režami ter okraski. Hkrati izgublja svoj nekdanji pomen in postaja digitaliziran pomičen bivalni prostor. V končni fazi bo očitno postal samopomičen in s tem uresničil pomen besede avtomobil."

Koledar Alpra Design za leto 2018 | Avtor: Alpra Design Alpra Design

Aleksander Praper Alpra Design Avto Alpra Design 23-ič razkriva slovenske štirikolesne umetnine

S svojo edinstveno zgodbo so si koledarji ALPRA DESIGN prislužili tudi mesto na razstavi presežkov slovenske avtomobilske industrije »Future mobility«, ki poteka v stavbi GZS v Ljubljani.

Praper ceni vse sposobne oblikovalce, zelo pa so mu pri srcu alfe. (Foto: Alpra Avto 777 ekskluzivnih slovenskih koledarjev

Koledar Alpra Design za leto 2018 | Avtor: Alpra Design Alpra Design

Koledarji Alpra design predstavljajo ljubiteljstvo, strast, veselje do vožnje in ljubezen do dizajna. Zato tudi tokratna izdaja ni »eksplozija« digitalnih efektov in barv, temveč na preprosto estetski način prikazuje vozila, ki so videti kot avtomobili in ne potujoči računalniki. Kot pojasnjuje avtor njihove oblike uravnoteženo združujejo obline in robove v skladno celoto, brez pretiravanj. Na to prečiščenost vsega nepotrebnega nakazuje tudi svetla barva, ki izpostavi avtomobil in mu pusti »dihati« v prostoru. Linije v ozadju pa so stilizirane rimske številke mescev – opomnik na preteklost, ki je skoraj pozabljena ostala za nami, kot bodo nekoč verjetno tudi avtomobili današnjega časa. Koledarji Alpra design bodo tudi v bodoče iskali svojo pot in pisali svojo zgodbo.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.