Avto
399 ogledov

Kaj mora imeti nov policijski avto in česa nima

Nakup avta Saša Despot
Prihodnja policijska vozila bi morala izpolnjevati nekatere zanimive pogoje - imeti zastarelo CD enoto, a hkrati tudi progresivni volan. V dobrem letu so policisti tudi povsem spremenili stališča do avtomatskega menjalnika in o tem, kakšen motor naj bo vgrajen.

Kot smo že poročali, policija za pomladitev svojega voznega parka na verjetno edinem letošnjem razpisu išče 42 novih avtomobilov oziroma kombiniranhi vozil, nov nakup širših dimenzij pa v proračunu načrtujejo šele za prihodnje leto. Posebnost letošnjega razpisa je, da bodo vsa iskana označena vozila po novem v tribarvni kombinaciji, saj bo beli in modri barvi zunanjosti dodana še rumena (fluorescenčna).

Vozila, ki jih išče policija, so razdeljena v šest sklopov, od tega so štrije sklopi namenjeni kombiniranim vozilom - iščejo se klasične "marice", označeni kombiji za prevoz policistov, neoznačeni kombiji, očitno namenjeni posebnim enotam (4x4, gps ...) ter kombi za prevoz opreme bombnih tehnikov. 

Lanskoletni veliki zmagovalec letos sploh ni zaželjen

Posebej zanimiva sta sklopa za osebna vozila. V prvem se iščejo klasična patruljna vozila. Policija zahteva karavane z vsaj 500-litrskim prtljažnikom in dolžine najmanj 4,5 metra, čemur zadostijo karavani nižje-srednjega razreda.

V primerjavi z lanskoletnim razpisom, na katerem je policija z muko zaradi sprva razveljavljenega, nato pa večkrat popravljenega razpisa le prišla do renault meganov 1,5 dCi, pa je tokrat jasno, da model megane in še marsikateri konkurent nimajo kaj iskati na razpisu, saj so pripravljavci razpisa postavili pogoj, da mora imeti karavan motor prostornine med 1,7 in 2,0 litra ter moč najmanj 100 kW (136 KM). Poleg tega mora imeti avto štirikolesni pogon.

Ta pogoj pa po naših podatkih izpolnjuje le peščica avtomobilov. Zakaj torej takšen preskok v zahtevani moči glede na izbiro izpred leta dni? 

"V tem primeru gre za vozila, s katerimi se izvaja najširši krog nalog v policiji, tudi na avtocestah in za katera se je v dosedanji praksi pokazalo, da njihove karakteristike niso ustrezne ter so potrebne
spremembe," pojasnjujejo pri policiji spremembo in novo opredelitev svojih internih aktov glede osnovnih karakteristik za specialna patruljna vozila.

A v teh aktih so očitno ostali še nekatere izrazito stari pogoji, saj je v razpisu zahtevano, da mora imeti nov policijski avto tudi "radijski sprejemnik s CD." Omenjeni tip audio naprav pa je v avtomobilski industriji že na smrtni postelji, saj so ploščke že pred leti nadomestile mp3 datoteke, spravljene na bliskovnem pomnilniku, ali celo pretočne vsebine. Za te trende pri policiji nimajo posluha, saj ni med zahtevami niti SD reže za kartice, kaj šele USB priključka za priklop zunanje naprave (mobilnika) ali njenega polnjenja, kot tudi ne možnosti bluetooth povezave za prostoročno telefoniranje. K sreči nekateri proizvajalci nekaj od tega ponujajo že serijsko, denimo VW golf ima SD režo, medtem ko je potrebno za CD enoto zanimivo celo doplačati. 

policija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Glede na vprašanja ponudnikov, ki jih dobivamo in glede na to, da ne gre bistveni element razpisa, ter na podlagi potreb Policije bomo ponudnikom podali dodatno pojasnilo, da zadošča radijski sprejemnik z RDS-om," za Žurnal24 pravijo pri policiji, kjer so priznali tudi lapsus z določilom, da mora imeti njihov prihodnji patruljni avto progresivni volan, saj je to zelo selektiven pogoj, ki za avtomobile te vrste ni bistven.

Lani: samo avtomatike ne; letos: v poštev pride le avtomatika

Policija išče tudi dve močni limuzini, ki jih bo opremila s sistemom za videonadzor prometa PROVIDA, v ta namen mora imeti kandidat vso potrebno predinštalacijo. Avtomobila bosta v civilnih barvah (modra, siva/srebrna) z zakrito LED policijsko razsvetljavo. Pogoji med drugim zahtevajo motor prostornine med 2,0 in 3,0 litri ter moč najmanj 140 kW (190 KM) in športno podvozje, dovolj pa je klasičen RDS radio.

Obrat v primerjavi z dosedanjimi razpisi pa je določilo, da mora imeti ponujeno vozilo avtomatski oziroma samodejni menjalnik, kamor spadajo tudi dvosklopčne rešitve. Ko so lani nabavljali 10 hitrih limuzin in na koncu izbrali audije A4, ki jim konkurenčni BMW ni mogel parirati s cenovno primerljivo motorno kombinacijo, so pri policiji izrecni pogoj ročnega menjalnika utemljevali s trditvijo, da večina policistov tudi zasebno vozi vozila z ročnimi menjalniki, v službenih vozilih tega tipa pa da se bodo policisti velikokrat znašli v "stresnih situacijah, ko morajo odreagirati podzavestno. V takšnih primerih lahko napačna reakcija policista, ki ni vajen vožnje z avtomatskim menjalnikom, pomeni nevarnost za policista in druge udeležence v prometu."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • 4krogci 20:58 02.junij 2015.

    ah nobenga izobrazevanja jim nebomo plačval glede avtomatskega menjalnika! Ko bo na AC naredu napako in hotu šaltat se bo lepo napopu v steklo parkrat pol se bo pa ze naucu da to pač tko negre hahaha

  • McClain 18:08 02.junij 2015.

    takoj vse policaje na tecaj uporabe avtomatskega menjalnika, kar sicer obvlada vsaka ameriska babica stara 92 let brez tezav.