Avto
4192 ogledov

Kaj morate o omejitvi vožnje z dizli v severni Italiji vedeti kot Slovenec?

avto izpuh
V štiri dežele severne Italije se v prihodnje nikar ne odpravljajte več s starim dizlom!

V italijanskih deželah Emilija-Romanja, Benečija, Lombardija in Piemont bo od ponedeljka dalje v veljavi še strožji načrt boja proti smogu, v okviru katerega bo pet dni na teden prepovedana vožnja s starejšimi dizelskimi vozili. Ukrepi bodo v veljavi do marca, podvrženi pa so jim vsi dizelski avtomobili emisijskih standardov med euro 0 in euro 3. 

V omenjenih deželah in po tamkajšnjih mestih (Benetke, Verona, Padova, Milano, Torino, Bologna ...) bo od ponedeljka do petka od 8.30 do 18.30 veljala prepoved vožnje z dizelskimi vozili z visokimi vrednostmi izpustov. Po oceni italijanskih medijev bo ukrep vplival na 1,1 milijona vozil.

Samo v Milanu je takšnih starih dizelskih avtov še četrtina, vendar pa naj bi prispevali okoli 60 odstotkov škodljivih izpustov v mestno ozračje, poroča Libero.it. Gre za avtomobile, ki so stari 13 let in več. Zagrožene kazni za kršitelje segajo v višino do 450 evrov.

A to je šele del novih ukrepov proti starim onesnaževalcem, saj bo od aprila 2019 naprej veljala od ponedeljka do petka prepoved vožnje za vse dizle emisijskih razredov euro 0, 1 in 2, pa tudi za bencinarje euro 0. Od oktobra 2020 pa bo stopila v zimskih mesecih  v veljavo še prepoved vožnje za dizle euro 4.

V Italiji so se lani vlada, dežele in skupnosti prvič zedinili glede obširnega protokola za omejitev smoga. Načrt med drugim vsebuje več ukrepov, ki jih bodo morale uveljaviti skupnosti in dežele, ko bodo ravni trdnih delcev v ozračju več kot sedem dni zaporedoma nad dnevno mejno vrednostjo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • bebo2 21:03 01.oktober 2018.

    Ja pač ne bomo hodili tja, saj ni panike. Že itak ne gremo tako da ne bo škode.