Avto
64 ogledov

Kaj pomaga, če ima 8 blazin, ko pa ne varujejo?

Varnostni trk IIHS
Nič kaj dobrih rezultatov za nekatere tudi pri nas zelo prisotne modele ni pokazal zadnji test trčenj po specifikaciji IIHS. Varnost voznikov v nekaterih scenarijih zelo slaba.

Pri ameriški agenciji že dlje časa izvajajo trk z majhnim prekrivanjem, kar pomeni, da se avto zaleti v oviro le z manjšim delom prednjega dela. Ta dejavnik, visoka hitrost in silovitost trka so doslej razgalili hibe v strukturi in zaščitne opreme pri marsikaterem avtomobilu, ki se po specifikaciji EuroNCAP, ki tega testa ne izvaja, izkazal za zelo varnega. A prav nesreče z majhnim prekrivanjem so zelo pogoste.

Med 12 testiranimi modeli, ki jih Američani uvrščajo v kategorijo "majhnih", je večina modelov voljo tudi na našem trgu. 

Oceno "dobro" si je za vse prvine varnosti tokrat zaslužil le mini countryman, saj je tudi najtežji test z odliko prestal. Oceno "povprečno" so si pripeli chevrolet volt (njegova dvojčica je opel ampera), ford c-max hybrid, mitsubishi lancer in scion FR-S/subaru BRZ (identična je toyota GT86). 

"Mejno" sta bila označena hyundai veloster in scion xB

Kot "slabo" pa so oznako pripeli nissanu leafu, nissanu jukeu, mazdi5 in fiatu 500L. Vsi iz najslabše skupine so na voljo Slovencem. Še posebej slabo sta jo s kritikami odnesla fiat 500L in mazda5. Pri slednji je tako glava voznikove lutke skoraj popolnoma zgrešila volansko zračno vozilo, tako da je z vso silo udarila v armaturko. Pri tem bi moralo Japonce skrbeti, da se stranska zavesa sploh ni aktivirala.

Pri enoprostorkem fiata pa je povsem popustila konstrukcija in je močno zmanjšala voznikov prostor. V realnosti bi jo takšen voznik odnesel s hudimi poškodbami okončin.

Na drugi strani so pri miniju countrymanu varnostni pasovi in blazine delovali tako, da je voznik nadzarovano sunil naprej brez resnejših  posledic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.