Avto
1834 ogledov

Kaj se zgodi, če tujec pri nas dobi 18 kazenskih točk

Hitra vožnja - Gorenjska PU Kranj
Ali tudi tujcu, če pri nas dobi 18 kazenskih točk, preneha veljavnost vozniškega dovoljenja?

V zadnjem času je bilo nekaj primerov, ko so tujci vozili prehitro in dobili po 12 kazenskih točk. Kaj se zgodi, če jih dobijo 18, ko bi Slovencu prenehalo veljati vozniško dovoljenje in bi moral znova opravljati izpit? 

Na ministrstvu za pravosodje pojasnjujejo, da v tem primeru velja ustavno načelo enakosti pred zakonom. "Storilci prekrškov, ki so tujci, za cestnoprometne prekrške odgovarjajo enako kot storilci prekrškov, ki so državljani Republike Slovenije – ne glede na poreklo storilca prekrška se torej v prekrškovnem postopku izreče sankcija, ki jo za določen prekršek določa materialni predpis," pravijo. 

Kazenske točke, ki jih pri nas dobi tujec, se tudi beležijo in se vpisujejo v skupno evidenco kazenskih točk v cestnem prometu, s katero upravlja ministrstvo za pravosodje. 

Najboljši možen približek enakosti

A če tujec dobi 18 kazenskih točk, Slovenija ne more razveljaviti vozniškega dovoljenja, ki ga je izdala tuja država. Za zagotavljanje načela enakosti sodišče tujcu lahko za eno leto izreče prepoved uporabe tujega vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:29 29.junij 2017.

    ... če tujec dobi 18 kazenskih točk, Slovenija ne more razveljaviti vozniškega dovoljenja, ki ga je izdala tuja država. Tukaj nekaj ne štima ! Kdor naredi prekršek za katerega je predviden odvzem vozniškega tudi če je tujec nima pravice voziti ...prikaži več vozila ! Nikakor ga ne bi smeli pustiti ,da še naprej ogroža življenja drugih . Kaj menijo pri AVP ? Morda bi takšnim voznikov ovesili rdeče rutice okoli vrata ?