Avto
880 ogledov

Kaj sproži in kaj doseže policist, ko zasači mladega kolesarja brez čelade

kolesarji Anže Petkovšek
Mladoletnik brez čelade na kolesu - kakšno kazen v realnosti tvegajo on in njegovi starši in kaj vse lahko sproži policist, če se ne zadovolji z opozorilom.

Od sredine novembra velja spremenjeni Zakon o pravilih cestnega prometa, ki med drugim nalaga, da morajo vsi otroci in mladoletniki med vožnjo s kolesom nositi zaščitno kolesarsko čelado. Ne glede na to, da je čelada izrednega pomena pri zmanjševanju posledic v primeru trka, pa gre za spremembo, ki je dvignila veliko prahu v javnosti, saj je razširila obvezno uporabo kolesarske čelada z otrok (do 14 let) na vse, ki so mlajši od 18 let. S tem pa imajo še posebej najstniki v svojem občutljivem obdobju skrbi za svoj videz veliko težav. 

Pred dodatne izzive so postavljeni tudi starši, saj so po zakonu odgovorni za obnašanje svojih najstnikov v prometu. Kazni namreč policisti ne smejo napisati mladoletni osebi, bo pa zato s 120 evri po hitrem postopku lahko kaznovan "starš, skrbnik, rejnik ali spremljevalec otroka, kadar otrok ravna v nasprotju z določbo prvega, tretjega ali četrtega odstavka tega člena." 

Starejši najstniki vedno na sodišče

Možje in žene v modrem do najstnikov brez čelade naslednjih nekaj tednov ne nameravajo biti popustljivi in so že pričeli s preverjanjem. "Policisti ob rednem delu izvajajo tudi nadzor nad uporabo čelad. Prehodnega obdobja ni," je za zurnal24.si pojasnila predstavnica policije Vesna Drole.

Vendar pa se postopek precej razlikuje glede na to, ali bo policist brez čelade zasačili otroka (do 14 let), ali mladoletnika (med 14 in 18 letom). "Če je kršitelj otrok, se za kršitev kaznuje starša, skrbnika, rejnika ali spremljevalca. Če je kršitelj mladoletnik, se zoper njega poda obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Za prekršek se lahko kaznujejo tudi starši, skrbniki oziroma rejniki, katerih mladoletnik stori prekršek, pa je prekršek posledica opustitve dolžne skrbi ali nadzorstva nad njim."

kolesarji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zgolj zaradi čelade pred sodnika, pa še kazen in kup zapletov za starše? Sliši se zelo resno in strogo, pa še kar nekaj dodatnega dela za sodni aparat in vso pripadajoče administrativno osebje. Kaj pa v praksi?

Za nekaj pojasnil v zvezi s sodno prakso pri podobnih prekrških smo zaprosili Vrhovno sodišče. Pri tem smo kot primer navedli 17-letnika, ki ga policist po novih pravilih ustavi brez čelade. “Policist mu na kraju samem lahko izreče opozorilo in o tem obvesti starše. S tem je postopek zaključen,” je najhitrejši in za vse najlažji način opisal Sven Berdon iz službe za odnose z javnostmi Vrhovnega sodišča.

Če policist ne pozna milosti, obstajata še dve možnosti za ugoden razplet: “Lahko pa [policist, op. a] poda obdolžilni predlog, o katerem odloča sodišče. Slednje lahko izda sodbo v skrajšanem postopku, s katero obdolžilni predlog zavrne. Sodnik lahko odloči, da ne bo začel postopka proti mladoletniku ... če glede na naravo prekrška in okoliščine, v katerih je bil prekršek storjen, spozna, da postopek proti njemu ne bi bil smotrn.”

Tudi tretja možnost ne predvideva posebnih sankcij: “Sodnik, ki vodi postopek o prekršku proti mladoletniku, lahko s sklepom ustavi postopek, če med postopkom spozna, da mladoletniku ne bi bilo smotrno izreči sankcije. V ta namen lahko zahteva poročila od mladoletnikovih staršev oz. skrbnika ter od drugih oseb in ustanov.”

Kakšen je klasičen epilog zmenka s sodnikom?

V redu, pa vseeno naletimo na policista, ki je prepričan, da je nenošnja čelade zrela za zagon slovenskih sodnih mlinov. Se splača? Običajni zaključki policistovih obdolžilnih predlogov na sodišču dajejo vtis, da bi lahko ob pravem nastopu isto dosegel tudi brez sodnika. V podobnih primerih sodišča mladoletnikom namreč praviloma ne izrekajo nikakršne denarne kazni, temveč ukor.

Ukor je vzgojni ukrep, s katerim se mladoletnika opozori, da je storil prekršek, ki predstavlja neprimerno ravnanje in se ga vzpodbudi, da bo v prihodnje bolj previden. Ukor se tudi vpiše v Evidenco pravnomočnih sodb, ki se vodi pri Ministrstvu za pravosodje. Sodba se izbriše po treh letih, izrek ukora pa v ničemer ne vpliva na pridobivanje katerekoli kategorije vozniškega dovoljenja (A1, AM, B …). 

Mladoletnik na kolesu | Avtor: Profimedias Profimedias
Denarna globa se mladoletniku le izjemoma izreče, pravijo pri Vrhovnem sodišču, in sicer v primerih, “če se ugotovi, da ima mladoletnik lastno premoženje.” Kdaj pa so potem v skladu z določili Zakona o pravilih cestnega prometa kaznovani njegovi starši ali skrbniki? “V postopku zoper mladoletnika se navedene določbe ne uporabljajo. Sankcije po navedenih določbah se izrekajo staršem v posebnem postopku - hitri postopek pred prekrškovnim organom,” pravijo na sodišču. Prekrškovni organ je seveda policija.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Žurnalček 18:08 29.september 2017.

    Ne morejo predpisati odsevne jopiče - standard kot za avte - ampak , da mora oblačilo imeti na sebi odsevne trakove ! S temi plastičnimi površniki , se ne da kolesariti , ker so plastični !

  • Avatar Leon
    Leon 11:26 08.december 2016.

    Skippy si pa res duhovitež ! Kaznujejo samo tiste ,ki kršijo zakonodajo ! Ali je to tako težko razumeti ?

  • mph 17:29 07.december 2016.

    Tresla se je gora, rodila se je miš. DEJANSKA varnost bo ostala na istem nivoju. Namreč nobene koristi ni od zakonov, če se ne doseže, da se jih upošteva, če so policisti podhranjeni kadrovsko in finančno. Tu pa tam pride ...prikaži več kakšna akcija, vse pa bo ostalo točno tako, kot je bilo do sedaj.