Avto
5839 ogledov

Česa takšnega pri barvah avtov že desetletja ni bilo

Barvanje karoserije Audi
Barve avtomobilov. Leta 2018 sta se zgodila dva velika premika pri kupcih novih.

Pri multinacionalki BASF so objavili redno letno poročilo o barvnih trendih pri avtomobilskih znamkah. Na prvem mestu ni presenečenja - za Evropejce je še vedno najljubša barva njihovega novega avtomobila bela, saj je tako obarvan skoraj vsak tretji. Prvič pa se je zgodilo, da se je na drugo mesto uvrstila siva barva, saj je postala celo bolj popularna od črne, vsaka imata okoli petinski delež na trgu. A sivi avti si med seboj niti približno niso enaki, saj so pri BASF našteli kar 110 različnih odtenkov sive.

Ste na četrtem mestu pričakovali srebrno barvo? Napaka! Prvič po zelo dolgih letih se je zgodilo, da se je med elitno četverico uvrstila kromatska barva in sicer modra, ki ima v Evropi 11-odstotni delež. Priljubljenost nekdaj zelo priljubljene srebrne barve še naprej usiha, tako je obarvanih le še 10 odstotkov avtov. 

Sledijo različne kromatske barve kot so rdeča, rjava, zelena in oranžna. 

Še nekaj zanimivih poudarkov po segmentih:

Pri malih avtih je bela daleč najbolj popularna. Skupni delež kromatskih barv je precej nad povprečjem.

Kompaktni in srednje veliki avti, ki so druga največja prodajna kategorija v 2018, zelo vestno odražajo skupno razmerje med barvami. 

Veliki avti so barvno precej bolj predvidljivi - kar 90 odstotkov jih je pobarvanih nekromatsko: v črno, belo, sivo ali srebrno. Črna je s 37 odstotki daleč spredaj. 

Stereotip o belem kombiju bo ostal še v uporabi. Kar 58 odstotkov kombijev (za tovor in ljudi) je v tej barvi. 

Razred suvov je v 2018 v Evropi prvič postal najbolj prodajan z deležem 30 odstotkov. V barvni paleti pa je razmerje med barvami precej podoben kot pri skupnem deležu barv: bela, siva, črna, modra, srebrna ...

Poleg premikov pri barvnih odtenkih so za 2018 zanimivi še nekateri drugi trendi. Tako v zadnjih letih pri zunanjosti avtov v dveh tretjinah prevladujejo takšne z efektom, kot je na primer perlasti nanos. Večji kot je avto, še večji je delež efektov. Le če je avto bel, je efekt redek. Takšnih je četrtina "belcev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 10:18 14.januar 2019.

    Za navadno belo ni doplačila, pa nič čudnega. Sem imel en kup različnih barv na začetku, najhujša je bila po pričakovanju črna, temno modra, rdeča, .... Na beli me moti, da se predvsem vidi takoj vsa umazanija, pri srebrni bistveno ...prikaži več manj, obe pa sta boljši za poleti.