Avto
6 ogledov

Kako dober je qashqai, ko se zaleti?

Qashqai Euro NCAP
Nova generacija nissan qashqaija ima zdaj v rokah vse karte za dobro prodajo, saj je tudi od Euro NCAP prejela vseh pet zvezdic za varnost. Drugih rezultatov Euro NCAP tokrat ni objavil, delovanje aktivne varnosti pa je prvič ocenil tako podrobno.

Z novim letom so pri Euro NCAP precej zaostrili pogoje, po katerih lahko avtomobili dosegajo največje možno število točk v posameznih kategorijah avtomobilske varnosti in pod črto tudi vseh pet zvezdic. 

Prvi letošnji rezultat testiranj je torej zajel le en model, in sicer nissan qashqaija druge generacije, o katerem smo že obsežno pisali in ga predstavili. Pri Nissanu so si zaradi vseh petih prejetih zvezdic gotovo oddahnili, saj ga je njihov manjši model note jeseni polomil in kljub napredni asistenčni varnosti prejel le štiri zvezdice. 

Pri križancu so strokovnjaki neodvisne organizacije pohvalili dobro varnost pri čelnem in bočnih trkih, saj so varnostne blazine testne lutke zaščitile zelo dobro. Tudi test zaščite otrok je qashqai opravil zelo dobro, pri pešcih pa je bil nekaj kritik deležen zaradi nevarnega motornega pokrova in zgornjega roba maske; kljub temu ščiti morebitne udeležence trka dokaj dobro. 

Pri asistenci nekaj mlačnih občutkov

Za asistenčne sisteme si je qashqai po novem točkovanju, ki ni primerljivo z lanskim, prislužil 79-odstotno oceno in šele prihodnji testi bodo pokazali, kako uspešno je bilo to. Euro NCAP je prvič v skupno oceno vključil tudi sistem opozarjanja in samodejnega zaviranja (AEB) pri srednjih (inter urban) in mestnih hitrostih (city). Pri tem qashqai ni ravno blestel, saj denimo city AEB ni serijsko vključen v vozila, kar je pogoj, da Euro NCAP sploh testira in podeli dodatne točke. Pri testu inter urban AEB bi qashqai lahko preprečil nesrečo pri hitrostih med 30 in 40 km/h, do 70 km/h pa bi na nevarnost nesreče zgolj opozoril, medtem ko nad to hitrostjo sploh ne bi ukrepal, kažejo rezultati Euro NCAP.

Qashqai ima sicer sistem proti nenamernemu prehajanju voznih pasov in kamero za prepoznavanje znakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.