Avto
11 ogledov

Kako drago Slovenci plačujemo gorivo

Tankanje Shutterstock
Kako dragocena dobrina je postal liter goriva, priča podatek, da lahko povprečni Slovenec danes kupi kar za tretjino manj bencina in dizelskega goriva kot konec 90. let prejšnjega stoletja.

Naredili smo kratko primerjavo. Liter 95-oktanskega bencina vas je leta 1999 na slovenskih črpalkah stal 0,442 evra, preračunano v našo zdajšnjo denarno valuto. Dizel je takrat stal 0,442 evra. Na drugi strani je imel povprečen Slovenec mesečno plačo 106.104 tolarjev oziroma 442,7 evra, zanjo bi si torej lahko kupil 994,8 litra bencina in kar 1001 liter dizla.

In kakšno je stanje 13 let kasneje, ko že več let uživamo evropske plače? Verjetno bo marsikoga ob naslednjem podatku stisnilo v želodcu: za povprečno mesečno plačo, ki je po zadnjih podatkih 993,53 evra, lahko povprečen Slovenec kupi le še 665,45 litra 95-oktanskega bencina in le še 727 litrov dizelskega goriva. To pa je kar tretjina manj kot konec 90. let.

Res je sicer, da so moderni avtomobili neprimerno varčnejši od tedanjih. Če je bila pred dobrim desetletjem povprečna poraba 10 in več litrov bencina še vedno sprejemljiva, pa so stroge smernice EU in drugih trgov botrovale, da je povprečna tovarniška poraba novih avtomobilov danes med petimi in šestimi litri. A upoštevati je treba naslednji podatek: povprečna starost slovenskega avtomobila je osem let, ko smernice še niso veljale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.