Avto
11 ogledov

Kako Fordu uspe skriti pravo oblko

Fordova kamuflaža Ford
Kako proizvajalci med nujnim testiranjem po javnih cestah skrivajo svoje najnovejše avtomobile pred fotografi? Za tem stoji cela znanost, Ford pa je razkril nekaj detajlov.

Verjetno najbolj osovražena vrsta ljudi vsakega šefa avtomobilskega koncerna so t. i.carparazzi, oziroma fotografi, ki prežijo na še ne predstavljene nove avtomobile in ob objavi neuradne, a dovolj informativne fotografije lahko pri bralcih izničijo večino čara, ki spremlja pričakovanje nekega napovedanega avta. 

Proizvajalci si namreč praviloma prizadevajo obliko novega avta skrivati do konca, s tem pa tudi ohranjati prednosti pred konkurenti, tako glede oblike kot glede nekaterih tehnologij, ki se jih lahko razbere iz zunanjščine. Med razvojem pa morajo prej ali slej prototipe končnih izdelkov preizkusiti na običajni cesti, na dirkališču ali kje drugje v javnosti. Takrat se poslužujejo najrazličnejših kamuflažnih trikov, tako da marsikdaj deluje, kot da se po cesti vozijo zaboji na kolesih, kot pa pravi avti.

Z optično iluzijo skrijejo skrivnosti

Pri Fordu pojasnjujejo tehnologijo, ki se je poslužujejo sami za takšne primere. Celoten avto oblepijo s posebno folijo, kar sicer počnejo tudi drugi proizvajalci. Vendar je Fordova folija ustvarjena tako, da s svojim vzorcem ustvarja optično prevaro o dejanskem poteku linij avtomobila, o tem, kje se konča en element in prične drug, kako bodo v resnici izgledala svetila ...

Na ta način tudi dodobra onemogočijo različne trike fotografov, ko naknadno s programi obdelujejo fotografije, da morda odkrijejo kakšno skrivnost več. Fordu prav tako ni potrebno ustvarjati folije za vsak model posebej, temveč so nalepke univerzalne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.