Avto
14 ogledov

Kako po novem tankajo Slovenci

bencin, črpalka, evri, gorivo Shutterstock
Kljub rekordnim cenam ni poraba bencina nič manjša.

Cene bencina so dosegle nov rekord. Liter 95-oktanskega bencina od danes stane 1,528 evra.

"Zaradi visokih cen bencina v maloprodaji ni manjše porabe. Se je pa povečalo število obiskov na bencinskih črpalkah; ljudje večkrat tankajo po manj, denimo po 20, 30 evrov, in ne več polno," je pojasnil Sandi Salkič, svetovalec predsednika uprave Petrola.

Po podatkih statističnega urada je bila januarja poraba 95-oktanskega bencina 1,9 odstotka večja kot lani, februarja pa 2,9 odstotka manjša, vendar še vedno večja kot februarja 2010. Tudi na Uradu RS za makro-ekonomske analize in razvoj (Umar) so potrdili, da cena na prodajo bencina ne vpliva veliko. Bencin je cenejši na Hrvaškem, medtem ko je v Avstriji in na Madžarskem cena
primerljiva.

Vse več jih vozi na plin

"V zadnjih treh mesecih imamo po 200 predelav na plin na mesec, lani smo jih imeli od 120 do 150," je povedal Jurij Koprivnikar iz podjetja Plineks. Presenetljivo predelajo največ cliov, golfov in fabij, torej avtomobilov z od 1,4- do 1,8-litrskim motorjem, in ne požrešnejših modelov. Avti, ki jih predelajo, so v povprečju stari od štiri do sedem let in imajo od 100 do 150 tisoč prevoženih kilometrov. Predelava stane od 1.000 do 1.500 evrov. Letni prihranek pri 20 tisoč kilometrih in porabi 7 litrov na 100 kilometrov je 931 evrov, izračuna njihov spletni kalkulator.

Žurnalov in Toyotin dan
Prijavi se za tekmovanje v varni ali varčni vožnji in se poteguj za bogat nagradni sklad.

 




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.