Avto
329 ogledov

Kako policijski helikopter nadzira prehitre voznike

Policijski helikopter Policija
Slovenska policija helikopterje redno uporablja v nalogah za nadzor prometa, vendar pa prehitre voznike ob tem lovi še "peš", saj za razliko od nekaterih drugih držav meritev hitrosti iz zraka ne prakticira.

Slovenska Letalska policijska enota je trenutno sestavljena iz šestih helikopterjev, pri čemer sta glede na podatke s spletne strani enote dva takšne vrste, na katera je mogoče namestiti tudi video kamero. Na policiji so za Žurnal24 pojasnili, da imajo v lasti dve kameri, od katerih pa je stalno nameščena le ena. 

Nadzor prometa iz helikopterja | Avtor: Dgt.es Dgt.es
Še posebej najnovejši eurocopter EC135 P2+ je zelo primeren za nadzor prometa, saj ne omogoča le nočnega opravljanja nalog, temveč premore tudi kamero z veliko povečavo in infrardečim tipalom, ki omogoča opazovanje na večje razdalje ter opazovanje na podlagi razlikovanja temperaturnega sevanja podnevi in ponoči. Prenos slike v bazo na tleh poteka prek brezžične povezave.

V tujini sektorsko merjenje in (precej dražja) helikopterska "provida"

Kljub temu pa v sedanjem obsegu nalog policijski helikopterji niso sposobni meritev hitrosti voznikov iz zraka. V marsikateri državi sta sicer prisotna dva modela takšnih meritev.

Prva (ZDA, Velika Britanija ...) deluje po principu sektorskega merjenja, ko posadka helikopterja na podlagi dveh medsebojno točno oddaljenih oznak na (avto)cesti preračuna, s kakšno hitrostjo je voznik prevozil odsek. Podatke nato sporočijo na zemljo, kjer voznika ustavi klasična cestna enota. 

Druga tehnika pa uporablja za nadzor visokozmogljivo kamero z visoko povečavo (denimo Wescam Kinetic Speed). Kamera samodejno sledi vozilom s hitrostmi do 360 km/h, posebni algoritem pa samodejno izračunava hitrost vozila na cesti in posname registrske tablice vozila. 

Nadzor prometa iz helikopterja | Avtor: Dgt.es Dgt.es
To tehnologijo so kot prvi v Evropi nabavili v Španiji in z njo nadzirajo okolico večjih mest. Pred uradno uvedbo leta 2013 je moral sistem skozi obsežno testiranje, da je pridobil certifikate tamkajšnjega urada za meroslovje. V testnem obdobju se je sistem izkazal za zelo zanesljivega, saj je bila napaka pri meritvah manj kot dvoodstotna, poroča Police Aviation News. Posodobljena tehnologija zmore danes meriti na razdalji 1.500 metrov, pri čemer helikopter leti okoli 100 metrov visoko nad tlemi.

In slovenska policija?

Pri odkrivanju prehitrih voznikov dejavno pomagajo tudi helikopterji. Vendar pa nadzor poteka tako, da je med temi nalogami poleg pilotov v plovilu prisoten prometni policist- opazovalec, ki policijskim patruljam na tleh posreduje podatke o kršitvah, stanju prometa in podobnem, je za Žurnal24 pojasnila Vesna Drole iz Generalne policijske uprave.

Kaj pa uvajanje modernejših praks? "Trenutno o tem ne razmišljamo."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:33 16.oktober 2015.

    uf ....sam gorivo je drago za helikopter... a ni boljš dolgoročno investicijo naredit pa nabavt več radarjev tam kjer je največ nesreč?