Avto
101 ogledov

Kako premagati alergijo v avtu

Kihanje Profimedias
Alergijski napad med vožnjo utegne biti ne le nadležen, temveč tudi nevaren. Kako naj postopajo na cvetni prah občutljivi ljudje, da bodo njihove poti v avtu potekale s čim manj kihanja?

Alergija na pelod oziroma cvetni prah je najpogostejša oblika alergij, po nekaterih podatkih zanjo trpi med 10 in 20 odstotki prebivalcev osrednje Evrope. Ti vsako leto pričakujejo sezonske težave, odvisno od tega, na katero vrsto cvetnega prahu so alergični. 

Žgečkanje v nosu in pekoče oči niso le nadležne temveč lahko tudi nevarne. Predstavljajte si kihajočega voznika za volanom, ki pri hitrosti 80 km/h prevozi 25 metrov popolnoma na slepo z zaprtimi očmi! Bistveno je torej, da so takšni vozniki ustrezno pripravljeni in da v notranjost avtomobila prodre kar najmanj delcev cvetnega prahu. Kako?

1. korak: investirajte v dober filter ventilacije

V avtu je koncentracija delcev še veliko večja kot v naravi, saj med vožnjo vozilo deluje dobesedno kot sesalnik za izpušne pline, sajaste delce, cvetni prah, bakterije in še kaj, opozarjajo pri AMZS. Nekateri proizvajalci notranjemu zraku posvečajo zelo veliko pozornosti, nekateri so še posebej pozorni na protialergijske materiale in zmogljive filtre zračenja.

Prav dobri in redno vzdrževani filtri ventilacije so eno najmočnejših orožij, ki jih imajo na razpolago alergiki. Protialergijski filtri so dveh vrst, osnovnejše sestavlja le ena plast gostega filtrirnega materiala, medtem ko je pri bolj zmogljivih dodana še aktivna plast oglja, ki nase precej bolj učinkovito veže prašne delce in mikroorganizme.

Tovrstne filtre je mogoče vgraditi tudi naknadno na mesto tovarniškega zračnega filtra. So sicer nekoliko dražji, a ne bistveno, na eBay portalu smo denimo za skupino VAG (VW golf, seat leon, audi A3, škoda octavia) našli aktivni filter za 25 evrov skupaj s poštnino. 

Je pa potrebno takšne filtre redno čistiti, strokovnjaki svetujejo enkrat letno ali na 15.000 kilometrov. Najboljši čas za menjavo je prav pomlad, saj povečana zimska vlažnost povzroča dodatno umazanijo na filtru in razvoj mikroorganizmov.

2. korak: zaprite okna

Zaprite čim več poti cvetnemu prahu v notranjost, kar pomeni, da ne zračite vozila in ne vozite z odprtimi stekli, tudi čim manj uporabljajte klimatsko napravo, svetujejo prti Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Ko klimo vendarle uporabljajte, zaprite dovod zunanjemu zraku (s pomočjo tipke/vzvoda). Vsa odvečna oblačila, kot so jakne in na katerih se radi nabirajo alergeni, spravite v prtljažnik.

3. korak: čiščenje

Avtomobil je potrebno še posebej v sezoni alergij redno čistiti od znotraj in zunaj. To pomeni sesanje notranjosti z ustrezno zmogljivim sesalcem (dobra filtracija) ter čiščenje stekel z notranje strani.

Lastniki usnjenih sedežev so v tem pogledu v prednosti, saj so tkaninasti sedeži bolj neugodni kot skladišče cvetnega prahu. Tudi zunanjosti avtomobila se je potrebno redno posvečati ter jo prati. Ko se avto obarva v rumeno, je že prepozno. 

4. korak: zdravila

Če ste podvrženi kihanju in pekočim očem, ne podcenjujte tegobe ter obiščite zdravnika, da vam predpiše ustrezne analgetike. Z njimi bo bivanje s sezonsko tegobo precej lažje. A pozor - analgetiki s sestavino loratadin zelo pogosto povzročajo zaspanost. Pri zelo uporabljenih tabletah Flonidan denimo je v navodilih za uporabo zapisano, da se zaspanost pojavi pri do 10 odstotkih ljudi, ki jih jemljejo.

andrej.leban@zurnal24.si

Več vsebin s področja avtomobilizma tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.