Avto
2013 ogledov

Kako privarčevati pri popravilu avtodoma?

Popravilo avtodoma Matjaž Gregorič
Lastniki avtodomov so pogosto obupani, če se jim zgodi prometna nezgoda, pri kateri se poškoduje aluminijasta stena vozila. Z lepljenjem dodatne aluminijaste plasti je popravilo občutno enostavnejše in cenejše.

Poškodovanih aluminijastih sten in drugih delov avtodomov ni treba vselej zamenjati, ker jih je možno popraviti zgolj z lepljenjem dodatne aluminijaste plasti.

Popravilo avtodoma | Avtor: Matjaž Gregorič Matjaž Gregorič
Takšno popravilo je lažje in tudi cenejše. Pri tem postopku najprej izmerijo, kako dolga mora biti nova pločevina, ki jo bodo prilepili na steno in z njo prekrili celotno površino stene. Za popravilo običajno kupujejo najširše dimenzije aluminijaste pločevine, da lahko z njo povsem prekrijejo posamezno steno ali streho.

Postopek popravila

Pred lepljenjem je treba poškodovano steno pripraviti. Odstraniti je treba okna, vrata, obloge, letve in podobno. Tako dobijo ravno površino. V poškodovano steno zavrtajo luknje, da se lepilo lahko lepo razširi, kar zagotovi trdnost. Sledi prislanjanje naprave za montažo pločevine, ki jo je treba nastaviti na pravo dolžino in višino, da pokrije celoten del stene. Ko je naprava pripravljena, jo položijo v vodoravni položaj, da je kot miza za novo pločevino. Pločevino napnejo in namažejo z lepilom. Nato postavijo steno v pokončni položaj in jo pritisnejo ob poškodovano steno avtodoma ali prikolice in čvrsto vpnejo. Sledi še pritisk s tremi atmosferami na steno avtodoma in približno 12 ur čakanja, da se lepilo dokončno strdi. Zatem izrežejo odprtine za okna in ponovno namestijo vse dele, ki so bili odstranjeni.

Najmanj tretjino cenejše

Popravilo avtodoma | Avtor: Matjaž Gregorič Matjaž Gregorič
Postopek je primeren, če je poškodovana samo zgornja (zunanja) obloga stene avtodoma ali počitniške prikolice (pločevina ali poliester), sama konstrukcija stene pa ni bila poškodovana in prebita.

Popravilo avtodoma | Avtor: Matjaž Gregorič Matjaž Gregorič
Strokovnjaki za popravila ocenjujejo, da ima takšno popravilo precej prednosti: stroški popravila so manjši kot pri zamenjavi celotnega poškodovanega dela, precej prihranijo pri času in delu, ker stene ni treba demontirati in ponovno sestaviti, hkrati pa stena postane čvrstejša zaradi dodatne obloge. Z nekaterimi omejitvami je mogoče na ta način popraviti tudi strehe in druge dele.

Pri avtodomih in prikolicah, ki imajo poliestrske stene, je postopek enak in celo nekoliko lažji kot pri aluminijastih stenah, saj material ni tako občutljiv. Seveda pa se na poliestrski steni manjše udrtine dajo zakrpati.

Stroški popravila celotne stene avtodoma so od 2.500 evrov naprej (cena je odvisna od dolžine in višine stene), vendar so vsakem primeru za najmanj 30 odstotkov nižji kot pri menjavi celotne stene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.