Avto
26 ogledov

Kako se boriti proti telefonu v avtu

Uporaba telefona StateFarm
Čeprav uradna statistika kot glavne vzroke nesreč navaja klasične "predmobilniške" razloge, pa je po nekaterih ocenah kar 10 odstotkov usodnih in 16 odstotkov vseh avtomobilskih nesreč povezanih s tem, da je nekdo med vožnjo v usodnem trenutku brskal po mobilni napravi.

"Iz neznanega vzroka zapeljal na nasprotni vozni pas in čelno trčil ..."; "Ni pravočasno zavrl in treščil v stoječo kolono ..."

Policijski zapisniki precej plastično umeščajo vzroke za nesreče, dejstvo je, da je tudi iz objektivnih okoliščinah velikokrat težko dokazati, da je bil povzročitelj tik pred nesrečo v digitalnem svetu.

PREBERITE ŠE:

Po ocenah ameriške agencije za prometno varnost NHTSA je bilo izmed vseh prometnih nesreč v letu 2013 16 odstotkov vseh nesreč takšnih, da so bile v povezavi z distrakcijo voznika. Distrakcija je bila posredi v 10 odstotkov nesreč s smrtnimi žrtvami  in v 18 odstotkih nesreč s telesnimi poškodbami. 11 odstotkov mladih voznikov (med 18 in 20 let) je tudi priznalo, da so v času nesreče ravno pošiljali ali sprejemali tekstovno sporočilo.

"Danes so uporabniki s svojim Facebook profilom povezani že dobesedno prek zapestja, s svojim službenim ali domačim mailom pa prek pametnega mobilnika," opozarja Tracey Virtue iz ameriškega združenja AutoMD. "Takšna količina informacij in nasilna interakcija med tehnologijami pa pomeni odvračanje pozornosti. Za volanom je to recept za nesrečo."

9 nasvetov, kako se posvetiti vožnji, ne napravam:

1. Odložite pametni telefon in ga tudi povsem ugasnite

Morda malce radikalno glede na našo navezanost na telefone, a po drugi strani je to najbolj učinkovit način, kako se zoperstaviti skušnjavi. Morda boste v stresnem urniku brez telefona celo uspeli najti nekaj notranjega miru. Namig - morda bo zadostovalo že, da ga pred vožnjo zaprete v prtljažnik.

2. Slaba disciplina? Poiščite aplikacijo.

Če ga ne morete ugasniti ali odstraniti izven dosega rok, si naložite aplikacijo, ki bo prepoznala, da se vozite nad določeno hitrostjo in bo onemogočila dohodne klice in sporočila. Na tržnicah za aplikacije jih mrgoli. Nekatere zmorejo tudi prebrati prejeta obvestila, vendar za slovenščino rezultat ni nujno razumljiv.

3. Izognite se aplikacijam, ki jemljejo pozornost

Med še tako dolgočasno vožnjo se ne kratkočasite z aplikacijami. Tudi kakšen Waze spada v to kategorijo. 

4. Načrtujte pot

Iskanje prave ulice ali vpisovanje cilja med vožnjo je ena najbolj nevarnih in stresnih opravil. Storite to, še preden zaženete motor, tako bo hitreje in predvsem varneje. Uporabljajte glasovno vodenje.

5. Šefu rdeča luč

Pa naj gre v prejetem sporočilu še za tako pomemben projekt, ki ga je potrebno takoj speljati, kaj pomeni to proti trajnim posledicam zaradi nesreče? 

6. Prakticirajte defenzivno vožnjo

Tudi če vi ne uporabljate mobilnika med vožnjo, pričakujte, da drugi niso takšni angelčki. Bodite pripravljeni na "blodeče" voznike.

7. Bodite prijazen sopotnik/sopotnica

Ne pustite, da voznik med vožnjo vnaša koordinate cilja ali počne druge stvari, le vozi ne. Prijazno mu pomagajte!

8. Zaupajte vgrajenim

Med tehnologijo, ki jo ponuja avtomobil in tisto, ki jo omogočajo mobilne naprave, se odločajte za prvo. Vgradne naprave so praviloma že v sozvočju z avtomobilom na način, da kar čim manj vplivajo na pozornost voznika in med vožnjo celo onemogočajo določene funkcije. 

9. Vi vrtite volan, ne dopustite tega avtu

Čeprav smo v času, ko se na veliko poudarja (pol)avtonomna vožnja, samodejno parkiranje in podobne tehnologije, pa te "varuške" na kolesih lahko na dolgi rok povzročijo več slabega kot dobrega za pozornost voznikov. Zato še vedno zaupajte predvsem sebi in svojim sposobnostim ter kar čim bolj prevzemajte nadzor nad delovanjem in vožnjo avtomobila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 22:04 18.maj 2015.

    Ker ne telefoniram v avtu, lahko v retrovizorju, levo, desno in pred sabo gledam, kaj delajo mnogi. Pri tem pa so zelo samozavestni vozniki. Čimprej mora prostoročnost postati obvezni standard. V trenutku, ko si v avtomobilu vse funkcije prevzame naprava ...prikaži več v avtomobilu. Tipkanje in telefoniranje se strogo kaznuje. Koliko hendikepiranih in koliko mrtvih še moramo imeti zaradi *ebenih socialnih omrezij? Defenzivnost moje voznje mi nic ne pomaga, če imam nevestneža okoli ali nasproti sebe.