Avto
970 ogledov

Kako učinkovite so motoristične zračne vreče?

test motorističnih zračnih vreč
1/4
AMZS
Avto-moto zveza Slovenije je v sodelovanju s partnerskimi klubi preskusila tri motoristična oblačila, ki imajo vgrajene zračne vreče. Kako varne so takšne obleke zares?

Preskus je pokazal, da takšna oblačila niso vsemogočna, saj so lahko padci in trki motoristov lahko predvsem pri visokih hitrostih tako hudi, da jim tudi takšna zračna vreča ne more rešiti življenja. Pri manjših hitrostih so se takšne obleke po drugi strani lahko precej omilile poškodbe. Tudi to je razlog, da pri AMZS telovnike z vgrajeno zračno vrečo motoristom priporočajo, saj jim v ničemer ne zmanjšajo udobja, lahko pa jih do neke mere zavarujejo.

Test trčenja skuterja Test: Trk skuterja Avto Nesreča s skuterjem pri 55 km/h pomeni smrt

Študije prometnih nesreč so pokazale, da so med trki z drugimi vozili najbolj izpostavljeni glava in prsni koš motorista. Glavo sicer dobro zaščiti že čelada, prsni koš pa je precej bolj izpostavljen in nič manj ne ogroža motoristovega življenja ali zdravja. Že eno zlomljeno rebro lahko namreč predre pljuča ali katero drugi notranji organ, kar je zelo nevarna poškodba. Prav preprečevanju takšnih poškodb so namenjeni kombinezoni z vgrajenimi zračnimi vrečami. Kako učinkoviti so lahko, je pokazal test treh najbolj razširjenih in znanih zračnih vreč na trgu, ki jih proizvajajo Alpinestar, Dainese in HELD.

AMZS, ADAC trk avta z  divjo svinjo, trk z živaljo, divji prašič, divja svinja Avto Bolje se je v žival zaleteti, kot pa se ji izogibati

test motorističnih zračnih vreč | Avtor: AMZS AMZS

Vsi trije telovniki z vgrajenimi zračnimi vrečami so se na testu izkazali s skupno oceno dobro. Med trkom s hitrostjo 50 kilometrov na uro ob bok avtomobila, ko je lutka motorista poletela z motocikla in udarila ob karoserijo avtomobila, so se vsi sprožili prej kot v desetinki sekunde in zavarovali prsni koš in hrbet voznika. Vsi telovniki imajo lastno sprožilno elektroniko in tipala in ne zahtevajo povezav z motociklom, kljub masi približno 2,2 kilograma pa tudi ne vplivajo na počutje motorista.

Test prevoza prtljage Napaka Avto Preden pakirate za na dopust, si nujno poglejte ta video!

Cene telovnikov z vgrajenimi varnostnimi vrečami sicer segajo od 600 do 850 evrov, kar ni prehud strošek za povečanje varnosti, vendar je treba k temu prišteti še ceno ustrezne motoristične jakne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.