Avto
4686 ogledov

Kako vedeti, na kateri strani se toči gorivo v avto

Točenje goriva Ford
Pogosto vozite različne avte in na bencinski črpalki niste prepričani, na kateri strani je odprtina za gorivo? Proizvajalci že dolgo pomagajo z majcenim znakcem, a zanj vé le malo ljudi.

Nepisano pravilo pravi, da imajo avtomobili evropskega izvora v večini primerov luknjo za dotakanje goriva na desni strani, japonski in korejski pa na levi. A tudi to pravilo se pogosto krši celo znotraj znamk. Ford ima denimo pri modelih fiesta in mondeo luknjo na levi, pri focusu, C-maxu in drugih pa na desni strani. 

Na bencinski črpalki pa se je zelo smiselno z avtom postaviti na pravo stran, saj je vleka cevi prek avta na drugo stran težko ali zaradi ne dovolj dolge cevi nemogoče. 

Ker številni vozniki in voznice pozabljajo ali zaradi neizkušenosti ne vedo, na kateri strani je odprtina, proizvajalci že vrsto let pomagajo z majhno puščico, ki je izrisana poleg znaka za črpalko na merilniku goriva. Puščica kaže v levo ali desno. 

Američani jih želijo imeti na levi, da ni toliko poškodovanih avtov

Zakaj proizvajalci ne poenotijo odprtine? Na tematiko pozicije vratc so prav pri omenjenem Fordu naredili študijo, kaj kupcem bolj ustreza. Ugotovili so, da vozniki  ZDA želijo imeti vratca na levi strani, ker po njihovem mnenju lažje parkirajo tik ob črpalki po svoji, voznikovi strani, kot pa da bi gledali prek motornega pokrova na desno. 

Nasprotno pa imajo v deželah, kjer vozijo po levi strani (VB, Japonska, Avstralija, ...) raje odprtino na levi strani iz razloga, da lahko izkoristijo skopo odmerjen prostor na majhnih obcestnih črpalkah. Zato pozicija vratc povečini sovpada z ameriškimi težnjami. V Evropi pa so vozniki nadpovprečno navezani na desno stran, piše AllstateBlog.

Ker pozicije vratc ne določa noben pravilnik, jih proizvajalci največkrat namestijo tja, kjer je to običajno za celino in to dopuščajo ostali sestavni deli vozila - oblika rezervoarja, prtljažnik ... Je pa odprtina z razlogom največkrat na nasprotni strani od izpušne cevi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • Papaja Popi 15:29 28.maj 2016.

    Kdor ne ve kje in kako tankati gorivo, mu ni rešitve.Takšni tudi ne bi smeli voziti avtomobila, ker če to ne ve , potem še marsičesa drugega ne ve in je potencialno nevaren za na cesto.Drugo je če ...prikaži več ravno kupiš avto v tujini in ne veš katero gorivo gre notri, če nisi vprašal prodajalca.

  • Žurnalček 18:28 27.maj 2016.

    To je osnova vsega , če pa sedaj zakon već ne velja , pa vprašajte ekologe in doktorje zakaj ne. Se vam mogoče zdi popolnoma v redu , če avtomobilski izpuh direktno zaplinjuje pešce ? Vsi tisti , ki pa ...prikaži veča imate obe stvari skupaj , se pa ne čudite požarju , ko boste prelili rezarvoar ali pa ko bo začelo puščati med vtočno cevjo in rezervoarjem direkt na avspuh !

  • Mahi 10:00 27.maj 2016.

    Po katerem zakonu pa?Nekateri Peugeoti, Antare imajo izpuh na desni.