Avto
105 ogledov

Kakšen papamobil! Vozil se bo s katrco.

Papež dobil katrco
1/3
EPA
20 let staro katrco je papež dobil v dar od duhovnika, sedel vanjo in se zadovoljen odpeljal.

 

Papež Frančišek se po Vatikanu od zdaj ne bo več vozil samo z voznikom na zadnjem sedežu papamobila, temveč bo lahko kar sam sedel za volan starega renaulta 4, nekoč priljubljene katrce, ki mu jo je podaril 70-letni duhovnik iz Italije.

Vidno zadovoljen

Beli renault 4 je star skoraj 20 let in ima prevoženih okoli 300 tisoč kilometrov. Katrco je ob koncu tedna papežu podaril duhovnik iz Italije Renzo Zocca. Vidno zadovoljen papež, ki so ga ujele kamere fotografov, je urno sedel za volan in se odpeljal.

Ganjen nad njegovim delom

Duhovnika je zelo ganila Frančiškova želja, da ustvari "revno Cerkev za revne", zato mu je poslal pismo, v katerem je opisal svoje delo z ljudmi s posebnimi potrebami, revnimi in zasvojenci z mamili v delavski četrti v Veroni na severu Italije. Kot je še razkril za revijo Famiglia Cristiana, je papežu želel nekaj podariti in "kaj bi bilo boljše kot moj stari renault 4", s katerim je Zocca sicer obiskoval svoje farane in otroke v poletnih kampih po Italiji.

Ko mu je 10. avgusta zazvonil telefon in je bil na drugi strani žice sveti oče, je sprva ostal brez besed. "Nisem vedel, kaj reči. Ostal sem brez besed," je dejal za revijo.

Papež je Zocci najprej predlagal, da bi avtomobil dal v dobrodelne namene, na koncu pa je darilo le sprejel in se z Zocco dogovoril za srečanje v Vatikanu.

Varnostniki zaskrbljeni

7. septembra se je nato Zocca s svojo katrco pojavil pred papeževo rezidenco v Vatikanu.

Ko je papežu izročil ključe, se je ta ob vidni nervozi svojih telesnih stražarjev s katrco tudi odpeljal. "Varnostnik, ki je stal zraven mene, je bil resnično zaskrbljen, saj se je zavedal, da se bo papež poslej po Vatikanu vozil z mojim vozilom," je dejal italijanski duhovnik.

"V prtljažniku sem mu pustil zimske gume. Nikoli ne veš," je dodal.

Podarjena katrca, s katero se bo zdaj po Vatikanu vozil papež, bi lahko bila sicer izdelana v Sloveniji. Renault 4 so namreč po navedbah spletne strani Wikipedia izdelovali od leta 1961 do 1993 v kar 17 državah sveta, med drugim v Sloveniji, in sicer sprva v Litostroju in pozneje v novomeškem IMV. Zadnji izdelan model na naših tleh je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 19:12 11.september 2013.

    Zadnja katrca je izdelana na Madagaskarju , kjer jih mogoče nisem prepričan, izdelujejo še danes.

  • puksicd 15:39 11.september 2013.

    Kaj pa tisti naš gnus, ki se pase v Vatikanu? Nekega hudega mercedesa ima, a ne?

  • Lavdan 15:23 11.september 2013.

    So rekli, da nam Pahor dela sramoto s svojo katro, pa nas je samo dva miliona. Mislim, da bo papeža veliko bolj cenilo miliardo in pol kristjanov, če se bo vozil s katrco.