Avto
749 ogledov

Kalkulator avtomobilskih stroškov

Ko bi ljudje vedeli, koliko svojega prisluženega denarja porabijo za avtomobil, Žurnal24 main
V društvu Focus za sonaren razvoj so oblikovali spletni kalkulator, s pomočjo katerega si lahko vsak izračuna, koliko vas stane avto in v kolikšnem času boste pokrili stroške uporabe.

"Ker se le redkokdo med nami zaveda polnih stroškov svojega avtomobila, slednji pa so velik zajedalec družinskega proračuna, smo se odločili ljudem ponuditi orodje za hiter in preprost izračun stroškov avtomobila," pojasnjuje Marjeta Benčina, vodja programa Mobilnost v Focus društvu.

Kalkulator je na voljo tukaj.

V kalkulator je treba vnesti stroške nakupa avtomobila, registracije, zavarovanja, število prevoženih kilometrov na leto, ceno avtocestne vinjete in popravil ter rednega pregleda avtomobila.

"V kalkulator nismo všteli dodatnih stroškov, kot so na primer nakup prtljažnika ali stojala za kolesa, senčniki, pokrivala proti toči ali smoli, pranje avtomobila, dodatni varnostni ukrepi itd., vendar tudi ti dodatni stroški pogosto niso zanemarljivi," dodaja Katarina Otrin, ki je pripravila spletni kalkulator.

Velik porabnik družinskih sredstev
Izračuni so pokazali, da za avtomobil cenejšega cenovnega razreda (cena okoli 10.000 evrov), ki ga vozimo povprečno pet let, z najnižjimi zavarovanji in ostalimi taksami, z minimalnim številom prevoženih kilometrov in nizko porabo goriva (5 l/100 km), z majhnimi stroški parkiranja in minimalnimi stroški servisiranja, s predpostavko, da se nam avtomobil v tem času ne pokvari in nimamo prometnih nesreč, na leto odštejemo vsaj 3000 evrov.

Glede na minimalno plačo v Sloveniji, ki znaša manj kot 600 evrov, to pomeni, da dela tak posameznik na letni ravni pet mesecev za posedovanje in vzdrževanje svojega avtomobila.

"Vsi primerjamo cene vozovnice javnega prometa s ceno goriva, ki ga porabimo, da pridemo iz točke A do točko B, vendar to ni verodostojna in realna primerjava cene enega in drugega prevoznega sredstva. Če bi v svojo računico vključili še storitev avtomehanika, tehničnih pregledov, avtopralnic in vsega ostalega, kar potrebuje vaš avtomobil, bi se marsikdo zamislil, ali je avto kot prevozno sredstvo resnično ugodnejši kot ostali načini prevoza," še opozarja Katarina Otrin, ki želi s tem spodbuditi uporabo javnega prevoza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.