Avto
213 ogledov

Kam je izginilo 800 tisoč vozil koncerna VW v Franciji?

Volkswagen Profimedias
Volkswagen se je zapletel še v en škandal s prirejanjem številk. Po aferi „dieselgate“ s prirejanjem emisij naj bi zdaj v Franciji, z namenom prikazati lepšo sliko poslovanja, priredili prodajne številke. Od leta 2010 naprej naj bi distributer koncerna v Franciji prodal 800.000 manj avtomobilov, kot to prikazujejo prodajne številke.

Nemški Der Spiegel piše, da so pri francoski hčerinski enoti koncerna Volkswagen sistemsko goljufali. Kar 800 tisoč vozil naj bi po pisanju nemškega medija vknjižili kot prodane, čeprav ti še niso bili ne prodani, ne registrirani.

Vodilni možje Volkswagna naj bi poročilo o delu francoske izpostave dobili že aprila ter zaradi tega razrešili direktorja Volkswagna v Franciji Jacquesa Rivoala. V Wolfsburgu so bili takrat redkobesedni in v obrazložitvi zamenjave enega top managerjev zapisali, da so imeli nesoglasja, pravega vzroka pa niso navedli.

Olepšali prodajne številke

Lažni rezultati so bili predstavljeni za vse glavne znamke skupine Volkswagen (VW, Audi, Seat, Škoda). VW je z 12 blagovnimi znamkami avtomobilov sicer največji uvoznik novih avtomobilov v Franciji. Lani so na francoskem trgu prodali 253.000 avtomobilom in imeli 13-odstotni tržni delež.
Nekateri revizorji so ugotovili, da so bili nekateri avtomobili uradno prodani in predani strankam šele mesece po tem, ko so jih v družbi že zabeležili med prodana vozila.

Der Spiegel piše, da je očitno, da so vodilni želeli prirediti letne statistike prodaje, da bi bile videti boljše, kot v resnici so bile. Šef koncerna VW Matthias Müller ni želel komentirati lažnih rezultatov.

Komentarjev 2
  • mitjap 12:20 03.julij 2017.

    to delajo trgovci avtomobilov. in dejansko je tak avto prodan (avtohiši), saj je imel lastnika in tisti ki kupi potem to vozilo ni več prvi lastnik. seveda vse za prirejanje statistikne predstavljam pa si kako bi to počele ...prikaži več znamke kot praviš, saj znamke direktno ne prodajajo vozil - gre vse izključno prek posrednikov

  • allstarr111 11:15 03.julij 2017.

    to v sloveniji delajo VSI, ne samo znamke ampak tudi avto trgovci ki prodajajo več ali vse znamke. ga registrirajo za nekaj ur ali en dan in evo že beležiš kolko si prodal :)