Avto
67 ogledov

Kamera na vozilu bo razkrila kaj je za ovinkom

Fordova kamera za preglednješo vožnjo Ford
Nove tehnologije bistveno lajšajo delo voznikom, poskrbijo za bolj udobno vožnjo in hkrativarnejšo vožnjo. Tisti, ki imajo v vozilih kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, se jo verjetno ne bi več odrekli "za noben denar". Prihaja pa že nov uporaben sistem, ki deluje s pomočjo kamere.

Nepregledna križišča parajo živce voznikom, ki se ob napenjanju oči in ušes centimeter za centimetrom pomikajo naprej in skušajo čim prej opaziti druga vozila. Ford bo zato z modeloma S-max in Galaxy uvedel tehnologijo s kamero, ki lahko 'vidi okrog vogala' in tako pomaga voznikom, da vozijo bolj sproščeno in se izognejo nezgodi.

 V masko vgrajena sprednja videokamera z deljenim prikazom – na voljo bo za doplačilo - na zaslonu prikaže sliko, zajeto v kotu 180 stopinj pred vozilom. V nepreglednem križišču ali ob izvozu z dvorišča kamera vozniku pomaga hitro opaziti bližajoča se vozila, pešce ali kolesarje.

Ko jo imaš, ne moreš brez nje

 “S takšnimi težavami smo se že vsi srečali, poleg napornih nepreglednih križišč pa nam včasih pogled zastirajo tudi veje drevesa ali grmovje,” je povedal Ronny Hause, inženir oddelka za elektronske asistenčne sisteme pri Fordu Evropa, ki je z ekipo pri projektu tesno sodeloval z ameriškimi kolegi. “Nekateri vozniki se vsak dan soočajo z izzivom, kako se vključiti v promet s svojega dovoza. Podobno kot kamera za prikaz območja za vozilom je tudi naprej usmerjena kamera z deljenim prikazom ena od tehnologij, za katero se bodo ljudje kmalu spraševali, kako so lahko doslej vozili brez nje.”

Fordova kamera za preglednješo vožnjo | Avtor: Ford Ford


Sistem voznik vključi s pritiskom na tipko. Kamera z ločljivostjo enega megapiksla v sprednji maski vozniku na 8-palčnem barvnem zaslonu na dotik brez zamika pokaže sliko z zornim kotom 180 stopinj – prikazano je območje na levi in desni strani vozila. Vozniki vidijo druge uporabnike v prometu, ki se bližajo z obeh strani in vozijo pred vozilom. Da je leča kamere, široke samo 33 milimetrov, vedno čista, poskrbi pomična pralna šoba, ki se samodejno aktivira ob vsaki uporabi brisalcev vetrobranskega stekla.

 Podatki, ki jih beleži spletna stran European Road Safety Observatory v sklopu projekta Evropske komisije SafetyNet, kažejo, da je 19 odstotkov v prometnih nezgodah udeleženih voznikov kot vzrok nezgode navedlo ovirano preglednost. Po ugotovitvah britanskega ministrstva za promet je bila zmanjšana vidljivost zaradi zunanjih dejavnikov sokriva za 11 odstotkov vseh prometnih nezgod v letu 2013.

 “Nepregledna križišča so nadvse zahtevna tako za nove kot za izkušene voznike. Doslej smo se morali ob počasni vožnji sklanjati naprej, pogosto ob odprtih oknih, da bi slišali druga vozila, kar pa zaradi neslišnosti ni moglo zmanjšati tveganja za trčenje s kolesarji,” pa je povedal Keith Freeman, vodja usposabljanja v britanski avtošoli in dodal: “Ta tehnologija bo v razmerah z omejeno vidljivostjo omogočila veliko varnejše vključevanje v promet brez nepotrebnega sklanjanja naprej in stegovanja vratu.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.