Avto
24 ogledov

Kamere obvezen del avtomobilov

Vzvratna kamera Gentex
Po več letih raziskav in usklajevanj so v ZDA oblasti končno sprejele odločitev, da bodo morala biti od maja 2018 vsa vozila, lažja od 4.500 kilogramov, vključno z osebnimi avtomobili, avtobusi, kombiji in tovornjaki, opremljena s kamero za vzvratno vožnjo.

Ameriška Nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) je v prid odločitvi zapisala, da želijo s tem ukrepom preprečiti, da bi vozniki povozili pešce. V ZDA vsako leto zaradi neprevidne vožnje vzvratno umre 150 ljudi, 15.000 pa jih je poškodovanih.

"Pogled nazaj s pomočjo slike s kamere bo reševal življenja. Na desetinam družin bo prihranjeno trpljenje, ki ga povzročajo takšne nesreče," je dejal David Friedman iz NHTSA in dodal: "Že zdaj s pomočjo programa NCAP voznikom priporočamo, naj ob odločanju za nakup vozila premislijo o doplačilu kamere."

Po novem zakonu bodo morala biti vozila od maja leta 2018 opremljena s kamero, ki pokriva tri krat šest metrov velik prostor za vozilom. Slika na kameri bo morala zadostiti tudi drugim merilom, kot so vidnost v slabših vremenskih razmerah, ločljivost slike, čas zamika slike ...

Pri NHTSA pravijo, da bo sistem za vozila, ki že imajo zaslon na dotik, stal okoli 33 evrov, za vsa ostala pa okoli 105 evrov. Pri agenciji še navajajo, da bo že do leta 2018 vzvratna kamera del 73 odstotkov vseh novih avtomobilov.

Komentarjev 5
  • Skippy 12:28 05.april 2014.

    Kot da kdo med vožnjo vzratno ves čas gleda nazaj? Spremljati moraš vse okrog sebe, ne samo ene smeri.

  • Johan Spohan 12:04 05.april 2014.

    A ne bo nič pomagal, ker bodo še med vzratno vožnjo telefonirali in ne bodo gledali kaj jim kaže kamera.

  • Bizgec 11:57 05.april 2014.

    Dvomim. Če se nikamor ne shranjuje (oz. se shranjuje samo tako dolgo, kot sistem potrebuje, da sliko sprocesira in prikaže na zaslonu), potem je to ekvivalent ogledalom. S to razliko, da ti npr. nariše navidezne črte za oddaljenost od objektov, ...prikaži več ki so za tabo, ima boljši vidni kot itd.