Avto
518 ogledov

Kampiranje tudi pozimi

1/35
Žurnal24 main
V Sloveniji je registriranih več kot tri tisoč avtodomov in deset tisoč prikolic. Na povabilo podjetja Camp-let smo preživeli zimski preizkus kampiranja v šotorski prikolici.

Prikolice v številkah:

Šotorske in klasične prikolice ponujajo prostor za največ osem ljudi, avtodomi pa za največ šest.

Pri šotorskih prikolicah se cene gibljejo od štiri do deset tisoč evrov. Cene avtodomov se začnejo pri 30 tisočakih, navzgor pa omejitev skoraj ni.

Dnevni najem avtodoma znaša od 120 do okoli 250 evrov.

V Sloveniji se okrog 500 ljudi ali 20 odstotkov tistih, ki imajo avtodome, odloča za kampiranje tudi pozimi, pravijo poznavalci.

Prodajalci in najemodajalci
avtodomov pa dodajajo, da narašča tudi povpraševanje po najemu avtodomov pozimi, in sicer zaradi krize, razmeroma visokih cen avtodomov in dragih zimskih aranžmajev v hotelih.

Kampiranje nad tisoč metri
V ta namen je dansko podjetje letos priredilo Camp-let Winter Challenge, prireditev, ki je potekalo v smučarskem središču Achensee v Avstriji. “Cilj projekta je pokazati, da je kampiranje priporočljivo skozi vso sezono in je tudi pri ekstremno nizkih temperaturah z dobrimi pripravami in pravo opremo ne le možno, ampak tudi nadvse udobno,” je povedal Hans Jørn Nissen, lastnik podjetja Camp-let.

Največje zanimanje za kampiranje pozimi je med smučarji, predvsem mlajšimi, ki v tem vidijo večjo fleksibilnost, saj jim ni treba rezervirati prenočišča, kar predstavlja velik strošek. Prednost je tudi to, da se lahko zapeljete v neposredno bližino samega smučišča in kampirate tam,kar pomeni dodaten prihranek
časa in denarja.

60 kampov, odprti le redki
V Sloveniji je v poletnih mesecih odprtih več kot 60 kampov, pozimi pa je takšnih le peščica – največ jih je v bližini zdraviliških in smučarskih središč, kamor radi zahajajo predvsem tujci (Italijani in Nemci). Eden izmed njih je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, ki je primeren za avtodome in vse vrste prikolic, s kapaciteto 20 avtodomov in možnostjo priklopa na elektriko. V kampu so tudi ogrevane sanitarije in prhe s toplo vodo. Cena za najem prostora se obračunava na osebo ter na dan znaša sedem evrov za odrasle in 5,6 za otroke. Električni priključek stane dodatnega 3,5 evra na dan. Tončka Malej iz Kampa Danica glede obiska pozimi pravi, da zanimanje vsekakor obstaja, zaradi česar bodo kapacitete vprihodnjih letih še povečali.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Šotorske prikolice so podjetja začela tržiti pred kakšnim letom. Je pa v tem segmentu zaradi cenovne ugodnosti velik potencial.
Tanja Puncer, Freedom Center

 

Prodaja 2010 le navzgor?

Povpraševanje po avtodomih še vedno krepko zaostaja za poletno sezono, vendar pa pozimi kljub vsemu narašča. “Stranke, ki se odločajo za nakup avtodoma, vedno bolj razmišljajo o njegovi uporabi tudi pozimi, saj je nakup tako racionalnejši, investicija pa hitreje povrnjena,” pravi Tanja Puncer iz podjetja Freedom Center,kjer oddajajo in prodajajo avtodome in šotorske prikolice. Pri najemu avtodoma morajo uporabniki paziti, da podrobno poznajo navodila za njegovo upravljanje. Zaradi možnosti zmrzovanja vode v napeljavi (to se zgodi, če temperatura pade pod pet stopinj Celzija) mora biti v avtodomu omogočen
stalni dovod elektrike. Na vprašanje, kakšno je povpraševanje za najem avtodomov pozimi, Puncerjeva odgovarja, da to sicer obstaja, ampak je za zdaj še vedno za kar 80 odstotkov manjše kot poleti, temu primerno krajše so tudi čakalne dobe.

Intervju: Hans Jørn Nissen, lastnik in direktor podjetja Camp-let
Sami ste spali v šotorski prikolici pri minus sedmih stopinjah Celzija. Kakšna je vaša izkušnja?
Če se dobro pripravite, kot smo se mi, je možno v šotorski prikolici taboriti skozi vse leto. Prostor smo ogrevali z oljnimi in električnimi grelci ter ogrevanimi blazinami za spanje. Dobro je imeti tudi čim več toplih zimskih oblačil in dobre spalne vreče. Prostor smo z grelci ogreli na 20 stopinj Celzija.

Koliko je najnižja temperatura, ki omogoča spanje v prikolici?
To je odvisno, kako se na kampiranje pripravite. Moje mnenje je, da je lahko zabavno tudi pri stopinjah krepko pod ničlo.

Med ljudmi še vedno vlada mnenje, da je kampiranje možno zgolj v poletnih mesecih. Zakaj?
Zaradi kampiranja pozimi ne bomo prodali več prikolic. Naš namen je dokazati, da lahko lastniki šotorskih prikolic le-te redno uporabljajo od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Kako je s kuhanjem v šotorski prikolici?

Vsi modeli so opremljeni z lepo in veliko kuhinjo, opremljeno z zmogljivimi ventilatorji, ki se zloži v prikolico.

Lahko šotorske prikolice vlečemo tudi z manjšimi avtomobili, s šibkejšimi motorji?
Šotorska prikolica tehta le 250 kilogramov. Testi na Danskem so pokazali, da avtomobili med vleko tovrstnih prikolic ne porabijo veliko več energije ali goriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.