Avto
14991 ogledov

Katere sisteme vozniki najpogosteje izklopijo?

Ford focus in radarski tempomat Saša Despot
Večina sodobnih avtomobilov je s številnimi avtomatiziranimi varnostnimi sistemi, ki pomagajo preprečiti trke. Kljub njihovi učinkovitosti nekatere voznike motijo in jih izklapljajo. Študija kaže, kateri sistemi so v avtomobilih najpogosteje izklopijo.

Novi avtomobili danes vključujejo sisteme, kot so samodejno zaviranje, zaznavanje mrtvih kotov in opozorilo o zapustitvi voznega pasu, skupaj s prilagodljivim tempomatom in asistenčnimi sistemi za zadrževanje vozila na voznem pasu. Nekateri vozniki vidijo te sisteme kot korak k avtomatizirani vožnji, drugi pa preprosto kot nadlogo. Zato jih, ko imajo priložnost, nekateri vozniki izklopijo.

Parkiranje z grandland X Nov pojav Avto Ob trku na parkirišču pri majhnih hitrostih za več tisoč evrov škode na vozilu

Pri Consumer Reports so v analizi ugotovili, da bi ti sistemi lahko prepolovili smrtne žrtve na cestah, če bi postali standard za vsako novo vozilo.

Prenovljeni ford focus Avto Poglejte, kako velik zaslon je Ford namenil focusu

Pred kratkim je ena od ameriških zavarovalnic v ZDA naročila raziskavo, v kateri so sodelovali lastniki 500 sodobnih vozil. Študija je pokazala, da vozniki sistem aktivne varnosti izklopijo predvsem zato, ker jih motijo ali celo zmedejo. Ugotovitev je v skladu z drugo študijo, ki jo je izvedlo Ameriško avtomobilsko združenje (AAA). Pokazala je, da sistemi za pomoč vozniku v resničnih prometnih situacijah ne delujejo dosledno.

Asistenčni sistemi, avto, voznica, vožnja | Avtor: Profimedia Profimedia

Ročni menjalnik Slepa ulica Avto Ne elektrika, ročne bodo "ubili" asistenčni sistemi

Najbolj moteč prilagodljivi tempomat

Raziskava razkriva, da vozniki najpogosteje izklopijo prilagodljivi tempomat, ki z radarjem vzdržuje predpisano razdaljo do vozila spredaj. Skoraj tretjina (30 %) voznikov izklopi to funkcijo, saj želijo čutiti, da imajo nadzor nad vozilom. Druga na seznamu je pomoč pri vzdrževanju na voznem pasu, saj je 25 % voznikov priznalo, da je to možnost izklopilo. Prav tako 21 % voznikov izklopi sisteme za opozarjanje pri zapustitvi voznega pasu, saj z opozarjanjem voznika pogosto zmotijo vožnjo. Kar 22 % voznikov onemogoči sistem za opozarjanje na utrujenost, ali pomanjkanje pozornosti, razlog pa je v tem, da generira preveliko število lažnih alarmov.

Audi Q3 blis mrtvi kot asistenčni sistem | Avtor: Saša Despot Saša Despot

avto denar Avto Prihaja dodatni strošek po nakupu avtomobila

Temu sledi samodejno zaviranje v primeru trka in nadzor mrtvih kotov. Te sisteme izključuje 11 % oziroma 9 % voznikov. Na koncu 6 % voznikov ugasne celo parkirno kamero. Resnično ni znano, zakaj bi to koga sploh motilo.
 

Komentarjev 8
  • Graciela_Landrum 10:21 30.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Annastilla
    Annastilla 00:54 28.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar jezeran
    jezeran 16:49 27.december 2021.

    Stop&Go bedarija da ni večje