Avto
130 ogledov

Kawasaki ninja drvela 400 km/h

Kawasaki ninja
1/3
Red Bull/Kenan Sofuoglu
Tega ni (uradno) uspelo še nobenemu motorju. Kawasaki ninja H2R je za magično znamko 400 km/h potrebovala le za en dolg most ravnine.

Turški profesionalni dirkač Kenan Sofuoglu, Kawasaki in Red Bull so združili moči v poskusu, da bi posekali hitrostno mejo 400 km/h, ki jo je na svetu sposobno doseči le nekaj vozil na bencinski pogon. Od motorjev je to uradno sposoben le dodge tomahawk, desetvaljno čudo 560 km/h), pa še on ima tehnično gledano štiri kolesa. 

Glavna vloga pri podiranju rekorda je pripadla motociklu kawasaki ninja H2R, ki že tako velja za enega najmočnejših motorjev na svetu, saj njegov litrski štirivaljnik zmore kar 243 kW (326 KM) moči. To je za polovico več moči, kot jo dosegajo najmočnejši registrirani motorji. Ninja H2R je namreč zgolj pistam namenjen stroj. 

Pri Kawasakiju so menili, da je najvišja hitrost, ki jo lahko doseže njihova najhitrejša nindža, "le" 380 km/h, a je bil Sofuoglu prepričan, da zmore še več. Po štirih mesecih priprav je tako sledil lov na znamko 400. "Prvič, ko sem jo zapeljal, sem čutil ogromno moč in hitrost. Naredili smo nekaj manjših sprememb na motorju, vendar ohranili vse bistvene nastavitve nedotaknjene. Na testih sem dosegel 390 km/h," je povedal.

Za idealno mesto se je ponudil čisto nov most, ki preči Marmorno morje v zalivu Izmit v Turčiji in je dolg 2.682 metrov. 30. junija, le dan pred uradno otvoritvijo mostu, je Sofouglu v vsega 26 sekundah dosegel mejnik 400 km/h. 

Podvig si oglejte v spodnjem videu. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.